Istanbul, Turkki – Parhaat top 10 nähtävyydet
Istanbul, Turkki
Photo Credits: Let Ideas Compete
Distribution license for the photo
Istanbul, joka on maailman ainoa kahdella maanosalla sijaitseva kaupunki, Euroopan ja Aasian rajakaupunki, on melkein 16 miljoonalla asukkaallaan Turkin suurin kaupunki ja maan talouden, viihteen ja kulttuurin keskus. Kaupungissa yhdistyy niin suurkaupunkielämä kuin idän mystiikkakin: modernista suurkaupungista löytyy pilvenpiirtäjiä siinä missä minareetteja ja moskeijoja. Entinen Konstantinopoli sopii hyvin myös historiasta ja uskonnoista kiinnostuneelle matkailijalle. Vaikka Istanbulin talvi onkin melko kylmä ja pitkä, muina aikoina Istanbulissa lämpötilat ovat pitkälti samanlaiset kuin esimerkiksi Välimeren saaristossa. Esimerkiksi vielä lokakuun loppupuolellakin päivälämpötila voi olla noin 20 plusastetta.
Topkapi-palatsi, Istanbul
Photo Credits: Carol Beatriz
Distribution license for the photo
Topkapi Sarayi toimi turkkilaisen keisarikunnan keskuspaikkana lähes neljän vuosisadan ajan 1465-1853 sen jälkeen kun Mehmed II otti vallan Konstantinopolissa. Palatsialue on toiminut museona vuodesta 1924 lähtien. Palatsin nähtävyyksiä ja tiloja ovat muun muassa sulttaanin haaremi, jossa sultaani asui vaimoineen, äiteineen ja lapsineen, kiinalainen posliinikokoelma ja aarrekammio, timantein ja jalokivin koristeltu valtaistuin, Oikeuden torni, puutarhat sekä vaate- ja asekokoelmat. Palatsin alueella toimi aikoinaan myös sairaala, leipomo, hevostalleja, palatsikoulu ja ylimmän oikeuden virastorakennus.
Hagia Sofia, Istanbul
Photo Credits: Igor Vita
Distribution license for the photo
Turkkilaisittain Aya Sofya tarkoittaa Pyhää viisautta. Hagia Sofia oli alunperin suuri kirkkorakennus, mutta nykyään se toimii museona. Rakennus toimi kirkkona 500-luvulta aina 1400-luvulle saakka, kunnes turkkilaiset ottivan vallan Kontantinopolista ja muuttivat kirkon moskeijaksi. Rakennusta pidetään silloisen itä-roomalaisen arkkitehtuurin mestariteoksena. Hagia Sofia on romahtanut maanjäristyksessä, palanut, ja tuhoutunut mellakoissa, mutta se on aina rakennettu uudelleen. Rakennusta ympäröivät minareetit lisättiin rakennukseen 1400-luvulla. Hagia Sofia on ollut suurin ortodoksikirkko maailmassa, ja kirkon henkilökuntaan kuului 150 diakonia, 80 pappia ja yli 200 muuta henkilöä. Kirkossa järjestettiin aikoinaan loisteliaita jumalanpalvelustilaisuuksia.
Sininen moskeija, Istanbul
Photo Credits: Puccaso
Distribution license for the photo
Sultan Ahmet Mosque eli Sininen moskeija rakennettiin 1600-luvulla Ahmed I:n toimesta, ja se on Istanbulin päämoskeija. Moskeijan erikoisuutena muun muassa kuusi minareettia. Minareetteihin on rakennettu yhteensä 16 parveketta. Nimitys Sininen moskeija johtuu moskeijan sisätilojen hallitsevasta väristä, sinisestä, jota on käytetty paljon esimerkiksi mosaiikissa, keramiikassa ja laatoituksessa. Pyhäkkö saa aavemaisen sinisen väriloisteen auringonvalon osuessa moskeijan 260 ikkunasta laattoihin ja heijastuessa rukousmatoille. Moskeijan alue on laaja, ja sen suurella pihamaalla on suihkulähteitä. Suihkulähteissä on tarkoitus pestä kasvot, kädet ja jalat ennen rukoushetkeä.
Yerebatan Saray, Istanbul
Photo Credits: Mehran Heidarzadeh
Distribution license for the photo
Suureen, 500-luvulla rakennettu vesisäilöön mahtuu 80000 kuutiometriä vettä, ja sen pituus on 140 metriä ja leveys 70 metriä. Vesisäiliöstä johdettiin aikoinaan puhdasta vettä eri palatseihin ja esimerkiksi Topkapi-palatsiin. Vesisäiliön rakenteita kannattelee 336 marmorista pylvästä. 1990-luvulla säilöön on rakennettu kävelyteitä ja atmosfäärinen valaistus. Säilössä on myös pieni kahvila.
Grand Bazaar, Istanbul
Photo Credits: access.denied
Distribution license for the photo
Vuonna 1464 Mehmed II toimesta perustettu Grand Bazaar, suuri kauppatori, on kuin oma pieni kaupunkinsa Istanbulissa. Sen kauppakujilla ja aukioilla on yhteensä noin 4000 kauppaa ja putiikkia, ja alueella käy päivittäin 250-400 tuhatta ihmistä. Luonnollisesti tuhansien kauppojen joukkoon mahtuu hyvinkin erikoisia putiikkeja, mutta Grand Bazaar on nimenomaan tunnettu koru-, keramiikka-, mauste-, matto- ja vaatekaupoistaan. Suuren kauppatorin pinta-ala on noin 31 tuhatta neliömetriä.
Turkkilaisen & islamilaisen taiteen museo ja arkeologinen museo, Istanbul
Turkish & Islamic Arts Museum esittelee turkkilaista taideperimää 11.-20. vuosisadan väliseltä ajalta: turkkilaisia mattoja, kalligrafiaa, puusta, lasista, posliinista ja kivestä tehtyjä taide-esineitä. Arkeologinen museossa on esillä noin 60 tuhatta arkeologista löytöä, medaljonkeja, valtava määrä kolikkoja, kirjoitustauluja, astioita, sarkofageja ja niin edelleen. Museosta löytyy myös hieroglyfitauluun raapustettu ja allekirjoitettu maailman ensimmäinen rauhansopimus.