Kairo, Egypti – Parhaat top 10 nähtävyydet
Kairo, Egypti
Photo Credits: Bakar_88 {Busy}
Distribution license for the photo
Afrikan suurimmassa kaupungissa, Egyptin pääkaupungissa Kairossa, asuu metropolialue mukaan lukien luultavasti lähemmäs 20 miljoonaa ihmistä. Pohjois-Egyptissä Niilin varrella sijaitseva Kairo (Cairo) on valtava ja saastunut kaupunki, joka sopii parhaiten kulttuuri- ja historianälkäiselle matkailijalle. Kuitenkin, kaupungin toreilla, basaareissa ja kahviloissa on monen mielestä uskomaton ja erityinen tunnelma, jota voi olla vaikea kokea missään muualla. Samassa kadunkulmassa saattaa nähdä hienon loistoauton ja paimenen vuohilaumansa kanssa. Kairossa on paljon kurjuutta, ja esimerkiksi hautausmaa-alueiden ”kuolleiden kaupungissa” asuu satojatuhansia ihmisiä hautojen päälle rakennetuissa hökkeleissä tai hautahuoneissa.
Kaupungista löytyy suuri määrä laadukkaita museoita, taidegallerioita, oopperataloja ja ravintoloita. Kairo on ennen kaikkea tunnettu pyramideistään, faaraoistaan, moskeijoistaan ja basaareistaan, eikä paikka jätä näitä varta vasten matkustanutta vierailijaa kylmäksi. Kaupungista ja sen lähettyviltä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa jopa parin viikon ajalle. Kairossa kannattaa kulkea metrolla, eikä minibusseja tai muita ajoneuvoja kannata oman turvallisuuden vuoksi käyttää, sillä liikenne kaupungissa on kaoottinen eikä liikennevalojakaan ole. Kaikenlaisia kaupustelijoita riittää pilvin pimein, ja he tarjoavat tarjoavat palveluksiaan tai tavaroitaan vähänkin turistilta näyttävälle.
Voi olla, että Kairossa iskee vatsatauti lomareissun jossain vaiheessa, vaikka kuinka huolellisesti yrittäisi desinfioida kätensä ennen ruokailua. Kaikesta huolimatta, Kairosta voi tulla ennakkoluuloisellekin matkailijalle kaupunki jonne haluaa palata yhä uudelleen. Egyptin ja Kairon sää on ympäri vuoden kuuma ja kuiva. Paras aika matkustaa Kairoon on talviaika, jolloin lämmintä on mukavat reilut parikymmentäastetta päiväaikaan. Kesäaikaan Egyptin ilmasto on hyvin kuuma ja kuiva.
Gizan pyramidit ja sfinksi, Kairo
Photo Credits: lyng883
Distribution license for the photo
Kuuluisat Gizan pyramidit sijaitsevat lähellä Kairon kaupunkia, sen eteläpuolella Gizan tasangolla. Mahtavat kivistä tehdyt hautamonumentit ovat huikea näky, ja iltaisin paikalle järjestetään hieno valo- ja ääni-show. Kuningas Kheopsin noin vuonna 2650 e.Kr. rakennuttama Kheopsin pyramidi on alueen suurin ja tunnetuin. Pyramidi kohoaa 146 metriin, ja se on rakennettu lähes 2,5 miljoonasta kivilohkareesta. Yksi kivilohkera painaa keskimäärin 2,5 tuhatta kiloa. Vähän pienemmän Khefrenin pyramidin (korkeus 136 m) rakennutti Kuningas Kheopsin poika Khefren suuremman pyradimin viereen. Hautakammiossa säilytetään Khefrenin suurta graniittisarkofagia. Näistä kahdesta paljon pienempi Mykerinoksen pyramidi on 66 metriä korkea. Nämä kaikki kolme alueen merkittävintä pyradimia on rakennettu parinsadan vuoden aikana. Ainakin Kheopsin ja Mykerinoksen pyramideihin on pääsy myös yleisöllä. Pyramideissä ei kuitenkaan säilytetä minkäänlaista esineistöä. Alueella on myös monia pieniä pyramideja, esihistoriallisia työläisten asuntoja ja muita rakennelmia. Lähellä Khefrenin temppelin raunioita sijaitsee suuri patsas, sfinksi. 70 metriä pitkä ja 20 metriä korkea monumentti esittää mytologista hahmoa, jolla on ihmisen pää ja leijonan ruumis. Mamelukit, voimakas sotilaskasti, tuhosivat sfinksin nenän ampumalla sen alas vuonna 1380. Sfinksi yritettiin myös tuhota kokonaan, mutta siinä ei tuohon aikaan onnistuttu.
Egyptiläinen museo, Kairo
Photo Credits: denn
Distribution license for the photo
Kairon museoista merkittävin ja suurin on kaupungin keskustassa oleva Egyptiläinen museo, jossa kannattaa osallistua opastetulle englanninkieliselle kierrokselle jotta museosta saisi enemmän irti. Museo esittelee vaikuttavan kokoelman esihistoriallista esineistöä Egyptin tuhansia vuosia kestäneen historian ajalta. Mielenkiintoisimpia huoneita museossa ovat kuuluisan faaraon Tutankhamonin haudan aarteet, muumiosali, jossa säilytetään useita muinaisten kuninkaiden muumioita ja muinaisesineitä, faarao Akhenaten huone sekä jalokivi- ja kultanäyttely.
Khan El Khalilin basaarialue, Kairo
Photo Credits: Chrispitality
Distribution license for the photo
Näkyvänä osana Islamilaisen Kairon (itäinen Kairon alue) alueella on valtava basaarialue, joka on aito käsityöläis- ja kauppapaikka. Alueella on käyty kauppaa jo vuosisatojen ajan, käsityönä tehdyt muistoesineet on tehty taidolla, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle. Khan El Khalilin basaarialueelta voi ostaa kotiin viemisiksi muun muassa koruja, pieniä patsaita, vaatteita, messinki-, hopea-, nahka- ja puuesineitä sekä mausteita, keramiikkaa ja mattoja. Vaikka alueella käykin paljon turisteja, se on kuitenkin onnistunut säilymään alkuperäisenä ja aitona kauppapaikkana, jossa voi helposti vierähtää useampikin tunti kierrellessä kojulta toiselle.
Ibn Tulunin ja Al-Azharin moskeijat, Kairo
Photo Credits: ccarlstead
Distribution license for the photo
Islamilaisen Kairon alueen kymmenistä moskeijoista ehkä kaikkein mielenkiintoisimmat tai merkittävimmät ovat Al-Azharin moskeija ja Ibn Tulunin moskeija. Nykyään pelkästään rukouspaikkana toimiva fatimid-tyylinen Al-Azharin moskeija on rakennettu 900-luvulla, jonka jälkeen moskeijaan on lisätty uusia minareetteja ja kupoleja. Ibn Tulun -moskeija on rakennettu vähän aikaisemmin ja se on suurin tuohon aikaan rakennettu moskeija Egyptissä. Hyvinsäilyneen moskeijan erikoisuus on kierreportaat, jotka kiertävät kummallisen näköistä manareettia. Muita mainitsemisen arvoisia moskeijoita alueella ovat tuhat vuotta vanhat moskeijat Bab al-Futuh ja Al Hakim.
Saladinin linnoitus, Kairo
Photo Credits: mark_whatmough
Distribution license for the photo
Citadel (Al-Qalaa), on Muqattam-vuorella sijaitseva suuri moskeijoista, palatseista ja muista rakennuksista koostuva osin 1100-luvulla rakennettu linnoitus. Muqattam-vuori ja Saladinin linnoituksen suurin moskeija, Mohammed Alin alabasterimoskeija, ovat näkyvässä roolissa katsottaessa Kairoa kauempaa. Mohammed Alin moskeijan lisäksi sulttaani Hassanin Madrassa-moskeija on yksi alueen merkittävimmistä, ja sitä pidetään yhtenä mamelukkiarkkitehtuurin helmistä. Kurdisotilas Saladinista tuli 1100-luvulla Egyptin sulttaani ja islamilaisten sankarihahmo. Saladin perusti Ayyubidien kuningassuvun ja dynasian, ja rakennutti Citadel-linnoitusalueen suojellakseen kaupunkia ristiretkeilijöiden hyökkäyksiltä. Suurin osa nykyisen Saladinin linnoituksen rakennuksista, kuten Mohammed Alin moskeijakin, ei ole rakennettu 1100-luvulla, vaan myöhemmin Ottomaanien imperiumin aikaan vuosisatoja myöhemmin.
Sakkaran pyramidit, Kairo
Photo Credits: audinou
Distribution license for the photo
Reilu parinkymmntä kilometriä Kairosta lounaaseen sijaitseva Sakkara (Saqqara) oli 4-5 tuhatta vuotta sitten Memfis-kaupungin hautapaikka-alue. Itse Memfisistä ei ole jäljellä enää juuri mitään, mutta sen muinaisista hautausmaista ovat säilyneet Sakkaran pyramidit ja muita rakennelmia. Alueen pyramideista kuningas Zoserin porraspyramidi on vanhin pyramidi maailmassa. Pyramidi on valmistunut vuonna 2816 e.Kr. ja se on 60 metriä korkea. Hautakammioistaan ja uskonnollisista hieroglyfeistään tunnettu Unasin pyramidi on toinen Sakkaran kuuluisista pyramideistä. Pyramidin hautakammiossa säilytetään Egyptin viidennen dynastian viimeisen faaraon (Unas) sarkofagia. Sarapeum-temppelin sadan metrin mittaisissa käytävissä on peräti 24 kivestä tehtyä säiliötä, joissa lepäävät muumioidut Apis-härät. Apis-härkää pidettin muinoin Ptahin ilmentymänä, Memfiksen suojelusjumalana. Lisäksi Sakkaran hautapaikka-alueelta löytyy korkeiden virkamiesten hautoja, mastaboja. Haudat ovat koristeltu seinämaalauksien, joissa kuvataan ihmisen arkea tuolloin tuhansia vuosia sitten. Haudoista tunnetuimmat ovat Mererukan, Ptah Hotepin ja Tiin haudat.
Koptilainen Kairo ja Neitsyt Marian kirkko, Kairo
Photo Credits: mshamma
Distribution license for the photo
Nimillä Koptilainen Kairo tai Vanha Kairo (Masr al-Qadima) kutsutaan Kairon vanhinta osaa, joka sijaitsee vähän kaupungin keskustasta etelään. Herodesta paennut Pyhä perhe matkusti Palestiinasta muinoin Egyptiin, ja asettui alueelle muutamaksi vuodeksi. Paikalle rakennettiin luostareita ja kirkkoja, joista huokuu varhainen koptilaiskristillisyys muun muassa kirkoissa olevien maalausten kautta. Yksi tärkeimmistä rakennuksista alueella on Neitsyt Marian kirkko, tai toiselta nimeltään Riippuva kirkko, joka rakennettiin 400-luvulla entisen, jo tuhoutuneen roomalaisen Babylonin puolustusmuurin paikalle. Neitsyt Marian kirkko on tunnettu erityisesti sen vaikuttavista ikoneistaan. Toinen alueen tunnettu kirkkorakennus, Pyhän Sergiuksen basilika on myös rakennettu 400-luvulla, ja se on vanhin kirkko Kairossa. Pyhän perheen kerrottiin piileskelevän kryptassa, jonka päälle basilika rakennettiin. Koptilaisen Kairon Koptilainen museo esittelee varhaisia 600-lukulaisia esine- ja muita taidekokoelmia. Museon kokoelmat ovat suurimmat maailmassa mitä tulee koptilaiskristillisyyden ajan taiteeseen.
Cairo Tower, Kairo
Photo Credits: Argenberg
Distribution license for the photo
Kairon torni, Borj al-Qahira, on graniittikivestä tehty 187 metriä korkea torni Gezira-saarella, keskeisellä paikalla Kairossa. Tornin näköalapaikoille kannattaa mennä ilta-aikaan, jolloin pääsee ihailemaan upeita panoraamanäkymiä Kairosta.
Culture Wheel, Kairo
Jos ei vatsatanssiesitykset tai ooppera juuri kiinnosta, kannattaa kuitenkin poiketa Zamalekin alueella sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa, jossa voi valita monista kulttuurimuodoista haluamansa. Culture Wheel tarjoaa muun muassa monenlaisia musiikki-, elokuva-, teatteri,- seminaariesityksiä, ja esimerkiksi lapsille sopivaa ja heitä kiinnostavaa ohjelmaa.