Luxor, Egypti – Parhaat top 10 nähtävyydet

Luxor, Egypti
Luxor
Photo Credits: amerune
Distribution license for the photo



Luxor (Luksor) sijaitsee Niilin rannalla noin 700 kilometrin päässä Kairosta etelään. Kaupungin asukasluku on reilut 200000 ja vaikka se onkin asukasmäärältään Kairoon verrattuna melkein sata kertaa pienempi, se on kuitenkin Egyptin tärkein matkailukeskus. Luxoria kutsutaan usein maailman suurimmaksi ulkoilmamuseoksi, sillä faaraoiden aikaisia esihistoriallisia rakennelmia ja nähtävyyksiä löytyy alueelta ylenpalttisesti. Monet paikat, museot ja nähtävyydet ovat hämmentäviä ja saavat aikaan suurta ihmetystä. Luxorin kaupunki oli olemassa jo yli 4000 vuotta sitten, ja aiemmin se toimi Egyptin pääkaupunkina. Kaupungin antiikin aikainen nimi oli tuolloin Theba. Arabiankielestä johdettu sana Luxor tarkoittaa palatseja. Luxorin alue hautapaikkoineen, temppeleineen, seinämaalauksineen, sfinkseineen, patsaineen ja muine faaraoiden ajan monumentteineen kuvastavat tuon ajan pyrkimystä ja toivetta elää ikuisesti.

Luxor jakautuu Niilin itä- ja länsirantaan. Itärannalla ovat muun muassa hotellit ja ravintolat, ja muinaisen Theban hautausmaana toimineella länsirannalla suurinosa nähtävyyksistä. Kaupungissa voi myös tehdä todella edullisia ostoksia suurella basaarialueella. Kova tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin. Läheiselle Niilille voi tehdä purjehdusretken, ja kamelilla tai hevosella ratsastaminen kaupungissa ja aavikoilla on hyvin yleinen liikkumismuoto. Vaikka ihmiset ovat ystävällisiä, kaupustelijoista voi olla riesaa. Vatsatautiin kannattaa varautua syömällä maitohappobakteerivalmisteita. Sää Luxorissa on hyvin kuiva, voi olla ettei vettä sada ollenkaan moneen vuoteen. Sopivin aika matkustaa Luxoriin on talvi, jolloin alueella ei pitäisi olla hirveä helle. Kesäisin kaupungissa on tukahduttavan kuuma lämpötilan noustessa päiväaikaan yli neljäänkymmeneenkin asteeseen.

Kuninkaiden laakso, Luxor
valley of the kings luxor
Photo Credits: astique
Distribution license for the photo

Esihistoriallisen Theban hautausmaa-alueella, Luxorin länsirannalla, sijaitsee Kuninkaiden laakso. Suuressa kalliolaaksossa aavikon laidalla, kallioon louhittujen faaraoiden hautojen lisäksi on myös korkealle arvostettujen henkilöiden, kuten virkamiesten hautoja. Kuninkaiden laakson haudoista 60 on julkisesti nähtävillä. Vuonna 1922 löydetyn lähes koskemattoman Faarao Tutankhamonin hauta on laakson tunnetuin. Vain 18 vuoden iässä kuolleen hallitsijan muumioidun ruumiin lisäksi haudasta löydettiin kivinen sarkofagi, yli 5000 esinettä, patsaita ja kultaesineitä. Tutankhamonin hauta on pieni, koska faaraon varhaista kuolemaa ei osattu ennakoida, eikä mahtipontista hautapaikkaa ehditty valmistaa. Suuri osa haudasta löydetyistä aarteista on esillä Kairon ja Luxorin museoissa.

Värikkäästi koristeltu Faarao Ramses II:n hautakammio on yksi Kuninkaiden laakson suurimmista. Ramses II ei saanut levätä haudassaan kuin pari sataa vuotta, sillä 21. dynastian aikaiset papit avasivat haudan ja siirtelivät muumiota eri hautapaikkoihin piiloon ryöstelijöiltä. Ramses II:n hautatemppeli Ramesseum on hallitsijan kunniaksi rakennettu temppeli, josta löytyy hienoja maalauksia, sekä valtava haljennut patsas, joka esittää istuvaa Ramses II:ta. Massiivinen patsas painaa yli 1000 tonnia. Temppelin edustalla on myös muita suuria patsaita. Faarao Seti I:n hauta on Ramses II:n hautakammion tapaan suuri. Se sisältää monta huonetta ja itse hautakammiokin on sadan metrin pituinen. Hautapaikka on kauttaaltaan kauniisti koristeltu. Kuninkaiden laaksosta löytyy edellä mainittujen faaraoiden lisäksi monien muidenkin hallitsijoiden ja ylhäisten hautapaikkoja, joihin pääsee tutustumaan.

Kuningattarien laakso ja Hatshepsutin temppeli, Luxor
hatshepsut temple
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photo

Kuningattarien laaksossa lepää hallitsijoiden puolisoja muutaman eri dynastian aikakausilta. Vaikka karun oloinen hautapaikka-alue Luxorin länsirannalla onkin nimeltään Kuningattarien laakso, hautaholveihin on haudattu kuningattarien lisäksi myös prinsessoja ja prinssejä. Kuningatar Hatshepsutin mahtava kolmiterassinen temppeli, Deir El Bahari, on alueen kuuluisin nähtävyys. Hatshepsut oli Egyptin ainoa naispuolinen faarao, ja hänen temppelinsä kauniit kuvakaiverrukset kertovat hänen elämästään ja matkoistaan Afrikassa. Kuolintemppelin rakentaminen jylhän kalliojyrkänteen juurelle oli muinoin uskomaton suoritus jo sinällään, mutta temppelistä tuli myös arkkitehtuurillisesti mestariteos. Ylhäällä ylimmän pylväikkörivistön takaa avautuu temppelipiha, ja kallioseinämiin on hakattuna lukuisia hautapaikkoja. Tarinan mukaan Hatshepsutin murhautti hänen poikansa Thuthmosis III. Faarao Hatshepsutin ruumista ei löydetty koskaan. Kuningattarien laakson tunnetuimmista haudoista ovat muun muassa kauniit Nefertarin (Ramses II:n vaimo) hauta ja Kuningatar Titin (Ramses III:n vaimo) hauta.

Memnonin kolossit, Deir El Medina ja Medinet Habu, Luxor
memnon luxor
Photo Credits: ctsnow
Distribution license for the photo

Kuninkaiden ja Kuningattarien laakson lisäksi Luxorin länsirannalta löytyy myös muita merkittäviä muinaisia monumentteja. Memnonin kolossit ovat faarao Amenhotep III:n temppelistä ainoina säilyneet osat, kaksi yli 18 metriä korkeaa patsasta. Kumpikin patsaista esittää Amenhotep III:a, joka katsoo Niiliä kohti. Patsaan juureen on kaiverrettu faaraon vaimoa ja äitiä esittävät hahmot. Kuningattarien laakson lähellä sijaitseva Deir El Medina on raunioitunut, kivisistä asutuksista koostuva muinaisten työläisten kylä tai asuinalue. Alueella on myös temppeli ja pyhäkkö. Medinet Habu on Ramses III:n rakennuttama temppelikompleksi, jonka faarao rakennutti itselleen hautapaikakseen. Raunioitunut temppelirakennus pylväikköineen on yksi Luxorin ja Egyptin merkittävimmistä rakennelmista.

Karnakin temppeli, Luxor
karnak temple luxor
Photo Credits: ccarlstead
Distribution license for the photo

Luxorin itärannan merkittävin nähtävyys on suuri ja mahtava Karnakin temppelin esiinkaivettu osa. Temppelin rakentaminen kesti lähes 2000 vuotta. Sitä alettiin rakentaa 1500-luvulla ennen Kristusta ja sitä laajennettiin vuosisatojen kuluessa yhä laajemmalle alueelle. Alkuperäisestä, valmiista temppelistä on nykyään näkyvillä vain pieni osa, ja sen tunnetuin paikka on 134 pylväästä koostuva hypostyylihalli, jonka paksut pylväät ovat 13-23 metriä korkeita. Muita mielenkiintoisia temppeliin kuuluvia osia ovat suuri skarabee, obeliskit ja muinoin Luxorin ja Karnakin temppelit yhdistänyt sfinksien tie. Karnakin temppeli on pyhitetty jumalille, joita palvottiin temppelissä. Kiihkeimmin palvottuja jumalia olivat tiettävästi Amon, Mut, Munt ja Khonsu. Karnakin temppelillä järjestetään iltaisin hieno valoshow, jossa ääni- ja valoefekteillä sekä musiikilla kuvataan temppelin ikivanhaa historiaa.

Luxorin temppeli, Luxor
luxor temple
Photo Credits: Son of Groucho
Distribution license for the photo

Niilin itäpuolella, keskellä Luxorin kaupunkia sijaitseva Luxorin temppeli ei ole mikään kovin mahtava rakennelma, mutta se on säilynyt hyvin jo 3300 vuoden ajan. Erittäin kaunis temppeli on pyhitetty jumala Amon-Ralle, joka on Egyptin mytologian mukaan kahden eri jumalan, Amonin ja Ran, risteymä. Temppelin edessä seisoo obeliski ja kolme suurta Ramses II:a esittävää patsasta. Temppelissä on näyttävä pylväshalli, sisäpiha ja moskeija Abu el Haggag. Osa temppelin hienoista reliefeistä on tuhottu aikoinaan pakanallisina kuvina. Luxorin temppelissä näkyy myös roomalaisten ajan ja ihmisten käden jälki, alueelta löytyy muun muassa Aleksanteri suuren pyhäkkö. Luxorin temppeliä ovat korjailleet ja koristelleet monet faaraot vuosisatojen saatossa kauan sitten.

Luxorin museo, Luxor
luxor museum
Photo Credits: Paul Mannix
Distribution license for the photo

Luxorin temppelin lähellä, rantakadulla sijaitseva Luxorin museo esittelee arkeologisissa kaivauksissa kaupungin alueelta löytyneitä upeita patsaita, sarkofageja, koruja ja muita kallisarvoisia ikivanhoja esineitä. Museossa on esillä muun muassa Tutankhamonin haudan kullattu puinen jumalatar, Karnar-temppelistä löytynyt faarao Ekhnatonia kuvaava seinä sekä faarao Ahmoseb ja faarao Ramses I:n muumiot.

Muumiointimuseo, Luxor
Muumiointimuseossa esitellään muumioinnin tekniikkaa ja palsamointi alusta loppuun perusteellisesti. Museossa on myös esillä ihmisten ja eläinten muumioituja ruumiita, seinämaalauksia ja kivestä tehtyjä viimeisiä leposijoja, sarkofageja. Muumiointimuseo sijaitsee Luxorin itärannalla.

Kuumailmapalloretki Luxorin yllä, Luxor
hot air balloon luxor
Photo Credits: John A. Ryan
Distribution license for the photo

Suositulla kuumailmapalloretkellä pääsee tutustumaan Luxorin esihistoriallisiin maisemiin, temppeleihin, piha-alueisiin, valtaviin patsaisiin, aavikkoon ja niiliin lintuperspektiivistä. Aamulla tai päivällä järjestettävä matka kuumailmalla kestää noin 45 minuuttia ja maksaa 40-50 euroa.