Pärnu, Viro – Parhaat top 10 nähtävyydet

Pärnu, Viro
Pärnu
Photo Credits: Rain Rannu
Distribution license for the photo



Pitkistä valkoisista hiekkarannoistaan ja kylpylöistään tunnettu Pärnu on noin 50 tuhannen asukkaan siisti ja kaunis kaupunki, joka sijaitsee Itämeren rannalla Lounais-Virossa Pärnujoen suulla. Pärnu on erityisesti kesäkaupunki, jonka kaunis luonto, puistoalueet ja lukuisat kesätapahtumat houkuttevat kaupunkiin vierailijoita pääasiassa kesäaikaan. Myös liikunta- ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Jo 1200-luvulla perustettu kaupungilla on pitkät perinteet erilaisista kylpylä- ja hoitopalveluistaan ja kaupungissa on myös jonkin verran 1600- ja 1700-luvulla rakennettuja rakennuksia ja arkkitehtuuria.

Pärnun kulttuuritarjonta on virkeää teatteri- ja konserttiesitykseen sekä erilaisine näyttelyineen. Jonkinlaiseksi Pärnun symboliksi ovat muodostuneet kaksi noin kahden kilometrin mittaista suurista kivistä tehtyä merelle ulottuvaa aallonmurtajaa. Pärnun lähistöllä on myös paljon vierailunarvoisia paikkoja, kuten esimerkiksi Kablin kalastajakylä, Kurgjan maaseutumuseo, Torin hevossiittola, Audrun kartano, Ministeriön huvila, Tahkurannankunta ja Kihnun saari, jonne on rakennettu korkea majakka. Pärnussa ruoka, juoma ja tavarat ovat edullisia. Ilta- ja yöelämä ravintoloineen ja yökerhoineen on vilkasta. Pärnulahden pohjukassa sijaitsevan kaupungin ilmasto on kesäisin raikas ja lämmin, ja se on lauhempi kuin esimerkiksi Etelä-Suomessa.

Pärnun hiekkarannat, Pärnu
Pärnu beach
Photo Credits: Joonas L.
Distribution license for the photo

Pärnun kuuluisat, valkohiekkaiset ja matalat hiekkarannat ovat yksi tärkeimmistä asioista, joiden takia kaupungissa vierailee paljon turisteja myös Suomesta kesäaikaan. Neuvostovallan aikana ja varsinkin sen loppuaikoina, rannikoiden vesi oli niin likaista, että siihen kiellettiin menemästä uimaan. Nykyään vesi on puhdistettu ja täysin uimakelpoista. Hiekkarannan lähellä sijaitsee myös paljon kauniita puistoalueita ja alueen luonto on kesäisin hyvin vehreää.

Pärnun mutakylpylä, Pärnu
Pärnun tunnetuimmassa kylpylässä vierailee joka vuosi yli 40000 erilaisista vaivoista kärsivää tai muuten vain rentouttavaa hoitoa kaipaavat ihmiset. Pärnun mutakylpylä tai muut kaupungin kylpylät eivät ole mitä tahansa kylpylöitä, sillä ne ovat saaneet paljon myös kansainvälistä tunnustusta erinomaisuudestaan. Mutahoito rentouttaa ja lämmittää lihakset nopeammin kuin muut menetelmät ja auttaa erilaisiin muihin vaivoihin. Kylpylään on kehitetty myös kylmähoitokeino reumatismin hoitoon: kylpylässä on erikoinen huone, jonka lämpötila pystytään laskemaan sataan miinusasteeseen. Lyhyt vierailu tässä huoneessa auttaa reumaattisia kipuja kärsivää. Pärnun kylpyläperinne juontaa juurensa vuoteen 1838, jolloin ensimmäinen Pärnun kylpylä perustettiin vanhaan rantakapakkaan.

Tallinnan portti, vallihauta ja punainen torni, Pärnu
Tallinnan portti (Kaarle Kustaan portti) on 1600-luvulla rakennettu kaunis porttirakennelma, joka on silloisista suojavallin porteista ainoana säilynyt Baltian alueella. Myös portin äärellä sijaitseva vallihaudan osa on ainoa säilynyt pätkä aikoinaan koko kaupunkia ympäröivästä vallihaudasta. Vallihauta on yhdistetty vesiteitse Pärnujokeen. Kaupunginmuurin kaakkoiskulmassa sijaitseva vanha vankilatorni on ainoa keskiaikaisen hansakaupungin säilynyt puolustorni. Punainen torni on rakennettu jo 1400-luvulla, ja nimestään huolimatta se on väriltään valkoinen.

Elisabetin ja Katariinan kirkot, Pärnu
pärnu church
Photo Credits: Joonas L.
Distribution license for the photo

Pärnun kirkoista tunnetuimmat ovat 1700-luvulla rakennetut Elisabetin kirkko ja Katariinan kirkko. Pelkistetyllä barokkityylisellä rakennustyylillä rakennettu luterilainen Elisabetin kirkko valmistui vuonna 1747. Kirkko nimettiin keisarinna Elisabetin mukaan, joka rahoitti kirkon rakentamisen. Pramea ortodoksinen Katariinan kirkko taas on saanut nimensä Katariina II:n mukaan, joka määräsi kirkon rakennettavaksi vähän Elisabetin kirkon jälkeen. Katariinan kirkko valmistui vuonna 1768.

Raatihuone ja muut vanhat rakennukset, Pärnu
Vuonna 1797 rakennettu nykyinen Pärnun raatihuone rakennettiin alunperin kauppias P. R. Harderin asuintaloksi. Parikymmentä vuotta myöhemmin talosta tehtiin linnoituspäällikön talo. Talon arkkitehtuuri on pääosin klassismin ja jugendin tyyliä, mutta vivahteita löytyy myös uusgotiikasta ja uusbarokista. Muita vanhoja rakennuksia Pärnussa ovat raatiherra Steinerin talo vuodelta 1647, ja apteekkari Henon talo, joka valmistui vuonna 1670. Myös joitain muitakin vanhoja rakennuksia kaupungista löytyy, jotka toimivat vieläkin asuintaloina tai toimistotiloina.

Rannahotell, Pärnu
rannahotell pärnu
Photo Credits: Joonas L.
Distribution license for the photo

Pärnun kuuluisin hotelli ja ilmeisesti paras ruokaravintola sijaitsee kauniin hiekkarannan äärellä. Vuonna 1937 näyttävä rakennus on funktionaalisen arkkitehtuurin hieno taidonnäyte ja helmi koko Euroopan alueella. Hotelli on kokonaan kunnostettu uudelleen Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Vaikka ravintola ja muut tilat ovat nykyään moderneja, niissä voi tuntea yhä edelleen vanhan 1930-lukulaisen tunnelman. Ruokailu rannanpuoleisella terassilla on kesäaikaan hyvällä ilmalla miellyttävä kokemus.

Pärnu-museo, Pärnu
Pärnun museoista ehkä kiehtovin on Pärnu Muuseum, jossa käydään Pärnun pitkä ja vaiherikas historia mielenkiintoisella tavalla läpi tähän päivään saakka. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Mukava pikkumuseo sopii vierailijalle, joka on kiinnostunut Pärnun historiasta.