Peking, Kiina – Parhaat top 10 nähtävyydet
Peking, Kiina
Photo Credits: hiddenninjaskills
Distribution license for the photo
Kiinan pääkaupunki, yli 20 miljoonan asukkaan Peking (Beijing) sijaitsee Koillis-Kiinassa. Kaupungin historia ulottuu yli 3000 vuoden taakse, ja Ming-dynastialla on ollut merkittävä rooli Pekingin kehityksessä vuosisatoja sitten. Kaupunki on sekoitus ikivanhaa kulttuuria, länsimaisen suurkaupungin piirteitä, ja yhä vieläkin kulttuurivallankumouksen kommunistista elämäntapaa ja oppeja.
Peking tarjoaa turistille kulttuuria monimuotoisesti: temppeleitä, palatseja, museoita, oopperaa, eksoottisia ruokalajeja sekä länsimaistunutta iltaelämää klubeineen ja diskoineen. Kiinassa tapakulttuuri voi olla länsimaiselle ihmisille melko vierasta, esimerkiksi malttiaan ei saa menettää, sillä silloin menettää kasvonsa. Kiinassa kätteleminen on luonnollista, mutta muu fyysinen kosketus aiheuttaa hämmennystä. Pekingin tungoksissa kannattaa olla varuillaan eikä ainakaan esitellä näyttävästi kukkaroaan, kameraa tai muuta arvokasta, sillä ne napataan alta aikayksikön.
Kaupungista löytyy väärennöksiä joka lähtöön: alkoholi, brändituotteet. taide ja jopa setelit voivat olla väärennettyjä. Pekingissä vallitsee mannerilmasto, johon kuuluu kylmä talvi ja kuuma kesä. Joulu-helmikuussa päivän keskilämpötila on yleensä nollan lämpimämmällä puolella ja kesä-syyskuussa lämmintä on yleensä 25-35 astetta.
Kielletty kaupunki ja Keisarillinen palatsi, Peking
Photo Credits: Praziquantel
Distribution license for the photo
Alue, jota kutsutaan Kielletyksi kaupungiksi, sijaitsee Pekingin keskustassa. Kielletty kaupunki toimi 1300-luvulta aina vuoteen 1911 asti Qing- ja Ming-dynastioiden asuinpaikkana. Keisarillista palatsia rakennettiin 14 vuotta 1400-luvulla ja sen rakentamiseen osallistui yli miljoona miestä. Palatsi on rakennettu suurelta osin louhitusta kivestä. Palatsin alue on 72 hehtaarin kokoinen ja pitää sisällään 9999 vieri viereen rakennettua rakennusta. Palatsia suojaa joka suunnasta leveä vallihauta ja 10 metrin korkuinen muuri. Kielletty kaupunki on saanut nimensä siitä, että sinne pääsy kielletty aikoinaan kaikilta muilta paitsi keisarilliselta perheeltä, hovin palvelijoilta ja hovilta.
Taivaallisen rauhan aukio, Tian’anmen, Peking
Photo Credits: FHKE
Distribution license for the photo
Kielletyn kaupungin edustalla, Pekingin keskustassa sijaitseva Tian’anmen-aukio on maailman suurin aukio, joka sijaitsee kaupungin sisällä. Aukio on kooltaan 880 x 500 metriä, ja sille mahtuisi samaan aikaan seisomaan miljoona ihmistä. Aukion keskellä on yli kansallissankareiden muistomerkki, joka on yli 30 metriä korkea. Aukiolla sijaitsee myös Mao Zedongin mausoleumi. Itäpuolella aukiota on kiinalaisen historian museo. Taivaallisen rauhan aukion pohjoispuolella on Zhongshan-puisto. Paikalla oli ennen keisarillinen temppeli. Aukiota alettiin käyttää poliittisena kokoontumispaikkana jo 1900-luvun alkupuolella. Sitä ennen aukion paikalla oli ministeriöiden virkarakennuksia. Kiinan johto on tukahduttanut kovin ottein aukiolla pidetyt mielenosoitukset vuonna 1976 ja 1989.
Kiinan muuri, Peking
Photo Credits: nlnnet
Distribution license for the photo
Yli 6300 kilometriä pitkä Kiinan muuri sijaitsee Pekingin pohjoispuolella. Kiinan muuri edustaa yhtä suurimmista rakennusurakoista, johon ihmiskunta on historiansa aikana ryhtynyt. Alun perin muurin tarkoitus oli suojella Kiinaa mantšujen ja mongolien hyökkäyksiltä. Muuri rakennettiin jo yli 200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua 4500 kilometrin mittaiseksi 10 vuodessa. Pakkotyövoimana käytettiin tuolloin suurta osaa kiinalaisväestöstä. Han-dynastia oli vallassa kumminkin puolin ajanlaskumme alkua, jolloin muuria jatkettiin länteen. Seuraava suuri rakennusvaihe tapahtui noin 1400-1600 lukujen välisenä aikana (Ming-dynastian aika), jolloin muuri saatiin ulottumaan Pekingin pohjoispuolelle. Tässä rakennusvaiheessa kiinalaiset osasivat käyttää jo tiiltä ja laastia, paljon ennen eurooppalaisia. Rakentamiseen osallistui tällöin satoja tuhansia työläisiä, ja muuri piteni päivässä noin kilometrin. Kiinan muuri on yksi maailman suurimmista nähtävyyksistä, ja siihen liitetään usein erilaisia tarinoita ja uskomuksia.
Taivaan temppeli, Tiantan, Peking
Photo Credits: stevecadman
Distribution license for the photo
Tiantan, Taivaan temppeli, rakennettiin Ming-dynastian aikana 1400-luvulla. Temppelin tarkoituksena oli osoittaa kunnioitusta ja uskollisuutta taivaan jumalalle, jotta esimerkiksi viljasadosta tulisi runsas. Päätemppeli ja muu rakennukset ovat rakennettu sijaitsemaan niin, että ne kuvaavat maan ja taivaan suhdetta (ihmisen ja taivaallisen maailman). Keisari suoritti temppelissä uhrimenoja, joissa uhrattiin muun muassa eläimiä taivaan jumalalle. Temppelissä sijaitseva alttari on pyöreä, ja se on avoimen taivaan alla. Taivaan temppelin rakennusaineena on käytetty puuta sen takia että temppeli sulautuisi luonnollisesti ympäristöön. Kooltaan Taivaan temppeli rakennuksineen on suurempi kuin Kielletty kaupunki, esimerkiksi valkomarmorinen Taivaan alttari on kolmikerroksinen ja kohoaa noin viiteen metriin maan pinnasta.
Kesäpalatsi, Peking
Photo Credits: jimg944
Distribution license for the photo
Kesäpalatsi on yksi parhaimmista taidonnäytteistä kiinalaisessa rakennushistoriassa, vaikkakin kiinalaisille palatsi on tuhon symboli historiansa vuoksi. Alkuperäinen palatsi rakennettiin 1100-1200 luvulla, vuonna 1750 palatsi restauroitiin ja sille annettiin uusi nimi. Britannia ja Ranska tuhosivat palatsin 1800-luvulla, mutta keisarinna Cixi rakennettu palatsin taas uudelleen 1800-luvun loppupuolella. Palatsin uudelleenrakentamiseen käytetty rakennusbudjetti oli tarkoitus alun perin käyttää Kiinan laivaston uudistamiseen. Boksarikapinan aikaan vuonna 1900 ulkovallat tuhosivat Kesäpalatsin taas kerran muiden rakennusten, kuten temppelien mukana. Cixi uudelleenrakennutti tämän jälkeen palatsin taas kerran. Kesäpalatsin alue kukkuloineen, siltoineen, paviljonkeineen ja häikäisevine puutarhoineen on lähes 300 hehtaarin suuruinen, josta suurin osa on vettä. Tunnetuimmat paikat alueella ovat Kunming-järvi, Pitkän iän kukkula, Harmonisten tarkoitusten puutarha ja Tunne kalat -silta.
Marco Polo -silta, Peking
Photo Credits: chenyingphoto
Distribution license for the photo
Marco Polo -silta on 260 metrin mittainen leijonapatsain koristeltu kivinen silta, joka sijaitsee 16 kilometrin päässä Pekingistä lounaaseen. Jokainen sillan kaiteella kököttävä leijonapatsas on erilainen. Kaunis, jo vuonna 1192 rakennettu silta on historiallisesti merkittävä. Nimensä silta on saanut siitä, että tunnettu venetsialainen matkailija Marco Polo kertoi vierailleensa vaikuttavan näköisellä sillalla vuonna 1276. Polon sepittämästä Kiinan matkoja käsittelevästä kirjasta tuli aikoinaan todella suosittu, ja myös silta tuli sen myötä kuuluisaksi ympäri maailman. Sillalla on myös Qing-dynastian ajan keisari Qianlongin kirjoittama Lugou Xiaoyue -kivipaasi, jonka keisari kirjoitti sillalta avautuvan kauniin öisen kuutamomaiseman innoittamana. Marco Polo -silta on myös kuuluisa Marco Polo -sillan välikohtauksena tunnetusta tapahtumasta vuonna 1937, jolloin sillalla sanotaan alkaneen kiinalaisten vastarinta Japanin miehitystä vastaan. Vastarinta kuitenkin kukistettiin ja Japani alkoi miehittää Pekingiä. Sillan lähellä on museo, jossa kerrotaan Kiinan historiallisesta vastarinnasta Japania vastaan.
Pekingin maanalainen kaupunki, Peking
Photo Credits: vipeldo
Distribution license for the photo
Hallitsija Mao Zedongin ideana 1960-luvun puolivälissä pekingiläiset alkoivat rakentaa maanalaista käytäväverkostoa kaupunkinsa alle. Luolaverkoston tarkoituksena oli suojata kaupunkilaisia Venäjän mahdollisilta ydiniskuilta. Usean metrin syvyydessä olevat käytävät on rakennettu ilman sen kummempien koneiden apua kymmenen vuoden aikana. Tunneliverkoston oli aluksi tarkoitus pysyä salassa ulkopuoliselta, mutta sellaisena se ei tietenkään voinut pysyä. Yhä vieläkään opasteita tunnelin maanpäällisille oville ei ole, eikä sitä muutenkaan mainosteta turisteille. Kuitenkin, maanalaisen kaupungin historiasta kertovan oppaan mukana maanalaisin käytäviin voi lähteä retkelle. Käytävien kokonaispituutta voi vain arvailla, mutta käytäviä oletetaan olevan useita kymmeniä kilometrejä. Vain pieneen osaan käytävistöstä on pääsy yleisöllä.
Lama-temppeli, Peking
Photo Credits: jimg944
Distribution license for the photo
Pohjoisosassa Pekingiä sijaitseva Lama Temple on rakennettu vuonna 1694. Alkuaan Qing Keisarin pojan kodiksi tarkoitettu temppeli toimii nykyään munkkiluostarina. Temppeliin saapuu paljon ihmisiä päivisin rukoilemaan. Pihamaista, porteista ja halleista koostuvassa temppelissä Buddha on näkyvästi esillä, ja yhden hallin puinen Buddha-patsas on peräti 23 metriä korkea. Alueella voi haistaa miellyttävän tuoksun, joka tulee tulee palavista suitsukkeista. Temppeli kauniine holvikäytävineen ja ylöspäin suuntautuvine kattokouruineen pitää myös sisällään seinämaalauksia ja veistoksia, jotka esittävät jumalia ja demoneita.
Gongchang 798, Peking
Photo Credits: elitchou
Distribution license for the photo
Tehdas 798 on boheemin taiteilijayhteisön käyttöönottama vanha tehdasalue, joka tuotti ennen sähkölaitteita mutta lakkautettiin 1990-luvun lopulla kannattamattomana. Taiteilijat vuokrasivat edullisen ja valoisan tehtaan käyttöönsä pari vuotta tehtaan lakkauttamisen jälkeen ja perustivat tehtaaseen omia studioitaan ja kotejaan. Vanhat Maon aikaiset kommunistiset iskulauseet koristavat tehtaan seiniä joka puolella. Anarkistinen taidekeskus on kuuluisa paikka Pekingissä, jota moni turisti tulee katsomaan. Gongchang 798 on useista rakennuksista koostuva tehdasalue, jossa voi kävellä ympäriinsä ja tutustua erilaisiin taiteilijoiden gallerioihin. Alueella on myös ravintoloita ja kahviloita.
Houhai-järven alue, Peking
Photo Credits: Philip Jägenstedt
Distribution license for the photo
Houhai-järvi sijaitsee melko keskeisellä paikalla Pekingiä. Järvellä ajellaan kesäisin polkuveneillä ja talvisin luistellaan. Rannalta löytyy useita trendikkäitäkin ravintoloita, kahviloita ja baareja. Alue on myös suosittu yöelämän viettopaikka, josta löytyy myös kaupungin historia ja nykyhetki kohtaavat. Hyvä musiikki ja tanssilattiat houkuttelevat paikalle iltaisin niin paikallisia asukkaita kuin turistejakin. Kauniin järven läheisyydessä on myös vanhoja hutong-kujia, joita voi olla vaikea löytyy muualta Pekingistä.
Mao Zedongin mausoleumi, Peking
Photo Credits: Gene Zhang
Distribution license for the photo
Mao Zedong (1893-1976) oli sotilas ja poliitikko, jonka johdolla kommunistit voittivat Kiinan sisällissodan ja joka perusti Kiinan tasavallan vuonna 1949. Kiinalaisille Mao oli ja on suuri palvonnan kohde ja häntä kunnioitetaan syvästi. Kiinalaiset kutsuvat Maoa nimillä kuten Suuri johtaja tai Suuri opettaja. Mao onnistui nostamaan Kiinan itsenäiseksi suurvallaksi ulkomaiden valloittajien vallan alta. Kuitenkin, monet Maon toimintamalleista olivat pahoja virheitä, joiden seurauksena kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Suurimmat virheet olivat kampanjat kuten Suuri harppaus ja Kulttuurivallankumous. Maon mausoleumi sijaitsee Taivaallisen rauhan aukiolla, ja se on rakennettu vanhan kiinalaisen rakennustavan mukaan, mutta siinä näkyvästi mukana taidesuuntaus sosialistinen realismi. Itse Maon hautakammio on pieni, ja tunnelma kammiossa harras. Hauta-arkkua vartioi vartijat.