Pietari, Venäjä – Parhaat top 10 nähtävyydet
Pietari, Venäjä
Photo Credits: thisisbossi
Distribution license for the photo
Vain noin 150 kilometrin päässä Suomen kaakkoisrajalta sijaitseva Pietari (St. Petersburg) on kaunis suurkaupunki, jossa asuu yli viisi miljoonaa asukasta. Pietarin kaduilla kävellessä törmää vanhoihin katedraaleihin, palatseihin sekä Nevan vesiväyliin ja kanaviin, joita virtaa joka puolella kaupunkia. Useat kanavista ovat monta kymmentä metriä leveitä. Kaupungin alueeseen kuuluu 42 saarta ja siltoja on 340 kappaletta. Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttua Pietaria arvostetaan erityisesti monipuolisen kulttuurinsa ansiosta. Venäläisen taiteen museo ja Eremitaaši tarjoavat suurimmat taidekokoelmat maanlaajuisesti sekä monet teatterit ja oopperat lisäävät kulttuuritarjontaa. Lisäksi kaupunki on tärkeä koulutuksellinen keskus.
Pietari toimi Venäjän pääkaupunkina yli kahdensadan vuoden ajan vuoteen 1918 saakka. Kaupungin nimenä on käytetty nimiä Sankt Peterburg-Pietari, Petrograd, Leningrad ja Pietari. Pietari valittiin kaupungin nimeksi kansanäänestyksellä vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Pietari sijaitsee rauhallisesti virtaavan Nevan varrella, joka on Laatokasta Suomenlahteen virtaava joki. Historiallisesti Pietari on kokenut kovia esimerkiksi toisen maailmansodan aikana, jolloin saksalaisjoukot piirittivät jo tuolloin miljoonakaupungiksi kasvanutta kaupunkia kahden vuoden ajan. Muun muassa puhdas vesi, lämmitys, sähkö ja ruoka olivat lopussa ja satoja tuhansia ihmisiä kuoli. Kaupungista pääsi kuitenkin pakenemaan tänä aikana myös useita satoja tuhansia. Ilmasto Pietarissa on lauha verrattuna muuhun Venäjään. Meren läheisyydestä johtuen ilmasto on myös melko tuulinen. Tammikuun keskilämpötila on -8 °C ja heinäkuun +18 °C. Vuodessa saadaan sateita noin 600 millimetrin verran.
Eremitaaši ja Talvipalatsi, Pietari
Photo Credits: greenacre8
Distribution license for the photo
Yksi maailman suurimmista kulttuuriin ja taiteiseen keskittyvistä museoista, Eremitaaši, on Talvipalatsin yhteyteen perustettu seitsemästä museokäyttöön perustetusta rakennuksesta koostuva valtava taidemuseokompleksi. Rakennukset ovat yhdistetty toisiinsa silloilla ja käytävillä. Talvipalatsi on suuri 1700-luvulla Pietari Suuren tyttärelle rakennettu palatsi, jossa on yli tuhat huonetta ja rakennuksen pituus on 200, leveys 100 ja korkeus 30 metriä. Muita rakennuksia ovat muiden muassa Suuri Eremitaaši ja Pieni Eremitaaši. Taidekokoelmien perustana on alunperin ollut Katariina II:n oma taidekokoelma, jota ovat myöhemmin laajentaneet tsaarit Nikolai I ja Aleksanteri I. Lokakuun vallankumouksen (1917) jälkeen taidekokoelmat kasvoivat huomattavasti kun ylhäisön omistama taide valtiollistettiin. Vuonna 1945 taidetta tuotiin Eremitaašiin Berliinin museoista Puna-armeijan toimesta toisen maailmansodan loppuhetkillä. Eremitaašin kokoelmat esitellään yli 400 näyttelysalissa ja eri taidelajien taide-esineitä on kaikkiaan näytillä kolme miljoonaa kappaletta eri kulttuureista ja eri aikakausilta. Vaikka kokoelmat käsittävät monen maailmankuulun taiteilijan töitä, Eremitaašin tunnetuin vetonaula on 1600-luvulla eläneen hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin maalaukset joita on näyttelytiloissa mittavin kokoelma maailmassa.
Aleksanteri Nevskin luostari, Pietari
Photo Credits: Ed Yourdon
Distribution license for the photo
Pietarin pääkadun eteläpäässä sijaitseva Aleksanteri Nevskin luostari (lavra) on Pietarin merkittävin 1700-luvulta peräisin oleva arkkitehtoorinen rakennusmuodostelma. Luostari on rakennettu ruhtinas Aleksanteri Nevskin kunniaksi tämän kukistettua ruotsalaiset 1200-luvulla. Alueella on kaksi barokkityyliin rakennettua kirkkoa ja suuri uusklassiseen tyyliin rakennettu katedraali. Luostarin hautausmaalle on haudattu monia kuuluisia Pietarissa eläneitä taiteilijoita, säveltäjiä ja kirjailijoita. Aleksanteri Nevskin pyhäinjäännökset on sijoitettu luostariin.
Pietarhovi, Pietari
Photo Credits: jimg944
Distribution license for the photo
Entinen tsaarien kesäasunto sijaitsee lähellä Pietarin ulkopuolella ja se on näyttävä palatsista ja puistoista koostuva kokonaisuus. Palatsi toimi nykyään museona. 1700-luvulla valmistuneen kesäpalatsin suunnitteluun osallistui myös Pietari Suuri ja halusi siitä Versaillesin veroisen palatsi- ja puistoalueen. Päärakennuksessa on loisteliaasti koristeltuja huoneita sekä Pietari Suurelle kuuluneita esineitä, patsaita ja taideteoksia. Pietarhovin kuuluisassa puistossa on pieniä vesiputouksia, suihkulähteitä ja patsaita. Pietarhovi tuhoutui pahoin saksalaisten toimesta toisen maailmansodan aikana, mutta palatsi alueineen on uudelleenrakennettu takaisin vanhaan loistoonsa.
Iisakin kirkko, Pietari
Photo Credits: jimg944
Distribution license for the photo
Maailman neljänneksi korkein kupolirakennus, Iisakin kirkko, on yksi Pietarin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kirkko sijaitsee Iisakin aukiolla ja sitä ympäröivät monet valtavat ja vanhat rakennukset. Kirkko ja aukio on nimetty Pyhän Iisakin mukaan. Iisakin kirkon kupolin valmistamiseen on käytetty useita satoja kiloja kultaa. Iisakin kirkko valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 1858 ja sitä rakennettiin 40 vuoden ajan. Suureen katedraalirakennukseen mahtuu samanaikaisesti 14000 ihmistä. Iisakin kirkon sisätilat ovat koristeltu 350 veistoksella, kohokuvalla ja marmorilla. Kirkkoon kuuluu kolme alttaria: pääalttari ja kaksi sivualttaria. Kirkon seiniä koristaa 150 taulua ja katto on koristeltu juhlavasti.
Taiteiden aukio ja Venäläinen museo, Pietari
Photo Credits: marissas23
Distribution license for the photo
Taiteiden aukiota ympäröi monia merkittäviä rakennuksia kuten Etnografinen museo, vanha aateliston sali, Filharmonian konserttisali ja Venäläinen museo. Venäläisessä museossa säilytetään eri taidelajien mestareiden töitä aina 1100-luvulta saakka. Vanhimpiin esineisiin kuuluu Arkkienkeli Gabrielin ikoni. Kaikkiaan taidekokoelmat käsittävät 400000 taideteosta. Taiteiden aukiolla seisoo myös runoilija Puškinin patsas.
Vaskiratsastaja, Pietari
Photo Credits: [Satbir]
Distribution license for the photo
Tsaari Pietari Suuren ratsastajapatsas esittää Pietari I:stä ratsastamassa takajaloilleen nousseen hevosen selässä. Patsas sijaitsee Nevan rannalla Dekabristien aukiolla Iisakinkirkon ja Amiraliteetin lähellä. Vaskiratsastajapatsas on pystytetty keisarinna Katariina II:n toimesta joka halusi muistomerkillä osoittaa kunniaa edeltäjälleen Pietari I:lle. Patsaan paljastamisen myötä vuonna 1782 saksalaista sukujuurta oleva keisarinna halusi myös luoda yhteneväisyyden ja jatkuvuuden sädekehää itsensä ja Pietari I:n välille. Patsaan valmistustyössä kohdattiin monia ongelmia: alunperin Amiraliteetin ja Kahdentoista kollegion suuntaan katsovasta tsaarista olisi tullut kierosilmäinen, patsaan asu oli suunniteltu ensin roomalaisittain aiheuttaen vastalauseita sekä takajaloillaan seisovan hevosen ja ratsastajan tukemiseksi jouduttiin keksimään käärme kolmanneksi tueksi. Pietari I:n patsas puettiin lopulta vanhaan venäläiseen asuun, vaikka Pietari I oli eläessään suosinut eurooppalaista pukeutumistyyliä ja oli ollut venäläistä tyyliä vastaan. Suuren patsaan valmistaminen valuineen oli 1700-luvun tekniikan huomioon ottaen melkoinen saavutus.
Kirkko veren päällä, Pietari
Photo Credits: wwhyte1968
Distribution license for the photo
Ortodoksinen kirkko nimeltään Kirkko veren päällä (Kristuksen ylösnousemisen katedraali) valmistui vuonna 1907 paikalle, jossa Aleksanteri II murhattiin aikaisemmin. Kirkko sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella ja se rakennettiin Aleksanteri II:n pojan, Aleksanteri III:n toimesta. Uusbysanttilaista tyyliä edustavan kirkko noudattelee pitkälti Moskovan Pyhän Vasilin katedraalin rakennusmuotoja. Verikirkkoon kuuluu yhdeksän kupolia ja rakennuksen korkeus on 81 metriä. Tiilestä rakennettu kirkko on koristeltu värikaakeleilla, mosaiikeilla, marmorilla ja graniitilla. Suuret seinämaalaukset ovat mosaiikkia.
Pyhän kolminaisuuden katedraali, Pietari
Hiukan Helsingin tuomiokirkkoa muistuttava Pyhän kolminaisuuden (Izmailovin) katedraali rakennettiin vuosina 1828-1835. Empiretyyliä edustava ortodoksinen korinttilainen ristikirkko on viisikupolinen rakennus, jonka kupolit on maalattu huomiotaherättävän sinisiksi. Kirkossa on vihitty muun muassa kirjailija Dostojevski vuonna 1867. Pyhän kolminaisuuden kirkkoa, joka on osa Aleksanteri Nevskin luostaria, ei tule sekoittaa Pyhän kolminaisuuden katedraaliin.