Sofia, Bulgaria – Parhaat top 10 nähtävyydet

Sofia, Bulgaria
Sofia
Photo Credits: Damien Smith
Distribution license for the photo



Vuorten ympäröimä Bulgarian pääkaupunki Sofia (Sophia) sijaitsee maan länsiosassa. Kaupunki on yli 2000 vuotta vanha ja sillä on ollut pitkän historiansa aikana muitakin nimiä, Sardica, Triaditsa ja Sredets. Kaupunki sai nykyisen nimensä vuonna 1376. Vaikka Sofiassa asuu 1,2-1,3 miljoonaa asukasta, se ei tunnu suurelta kaupungilta, eikä kaupunki ole sellainen metropoli kuin monet muut eurooppalaiset pääkaupungit. Sofiaan ehtii hyvin tutustumaan parissa päivässä. Iskar-joen laaksossa sijaitseva romanttinen ja kodikas Sofia on ennenkaikkea kirkkokaupunki, alueella sijaitsee useita merkittäviä katedraaleja ja kirkkorakennuksia. Myös jonkin verran muita historiallisia rakennuksia on säilynyt, mutta osa on purettu muun muassa uusien hotellien tieltä.

Vaikka Sofia onkin melko turvallinen kaupunki, taskuvarkaiden varalta kannattaa ruuhkaisia paikkoja ja alikulkusiltoja, jos suinkin mahdollista. Myös kaikenlaisia seuraan lyöttäytyviä ”kavereita” tulee varoa ja vältellä. Sofiassa ja Bulgariassa liikennekäyttäytyminen on huoletonta, ja monet loistoautojen kuskit ajelevatkin yleisesti reipasta ylinopeutta. Bulgariaan matkustaessa täytyy olla voimassaoleva matkavakuutus, joka saatetaan tarkastaa rajaviranomaisten toimesta. Sofiassa on talvella kylmää ja sateista, mutta kesät ovat lämpimiä ja kuivia. Talviaikaan päivällä voi olla pari astetta pakkasta, mutta ei yleensä kylmempää. Heinäkuussa lämpötila nousee usein yli 25 asteen päiväsaikaan.

Aleksanteri Nevskin katedraali, Sofia
alexander nevski cathedral sofia
Photo Credits: eimoberg
Distribution license for the photo

Arkkitehtuurisesti loistelias ja suuri Aleksanteri Nevskin katedraali on Sofian tunnetuin nähtävyys ja kaupungin symboli. Ortodoksinen katedraali valmistui vuonna 1912 ja se on rakennettu sodassa kaatuneiden venäläisten sotilaiden muistoksi. Venäläisjoukot auttoivat Bulgariaa vapautumaan ottomaanien vallan alta. Aleksanteri Nevskin katedraalin kullattu kupoli on 45 metrin korkeudessa ja kellotorni yltää yli 50 metriin. Kellotornin 12 kellosta painavin painaa huimat 12 tonnia. Katedraalin tiloihin mahtuu samanaikaisesti noin 5000 ihmistä ja sen alttarit on omistettu Aleksanteri Nevskin lisäksi myös muille pyhimyksille.

Uusbysanttiseen tyyliin rakennettuun katedraalin kuuluu myös keskiaikaista bulgarialaista taidetta esittelevä museo. Museossa on noin 250 ikivanhaa seinäfreskoa ja ikonia, jotka ovat tehty eri aikakausina tuhannen vuoden aikana. Joukossa on myös kuuluisia kaksipuolisia ikoneita 1300-luvulta. Aleksanteri Nevski (1218–1263) oli venäläinen kansallissankari ja Vladimirin suuriruhtinas, jota kunnioitettiin suuresti hänen sotajoukkojensa menestyksen johdosta 1200-luvulla.

Pyhän Sofian kirkko, Sofia
sveta sofia church
Photo Credits: korom
Distribution license for the photo

Aleksanteri Nevskin katedraalin vierellä sijaitseva punatiilinen Pyhän Sofian kirkko on Sofian vanhimpia rakennuksia. Kirkon historia ulottuu viidennelle vuosisadalle, vaikkakin paikalla oli useita kirkkoja ennen sitä. Nykyinen Pyhän Sofian kirkko kuitenkin noudattelee klassista bysanttilaista tyyliä keskusdoomeineen. 1300-luvulla ottomaanit tekivät kirkosta moskeijan, lisäsivät minareetit ja tuhosivat alkuperäiset freskot. 1800-luvulla rakennus vaurioitui maanjäristyksen seurauksena, ja Bulgarian saatua vuonna 1878 itsehallinnon ruhtinaskuntana Pyhän Sofian kirkko restauroitiin alkuperäiseen olemukseensa. Kirkon edustalla seisoo Tuntematon sotilas -monumentti ikuisine tulineen, jolla kunnioitetaan Bulgarian puolesta kuolleiden sotilaiden muistoa. Nykyään Pyhän Sofian kirkko on suosittu häiden, hautajaispuheiden ja kasteiden järjestämispaikka.

Kulttuuripalatsi, Sofia
NDK sofia
Photo Credits: emdees
Distribution license for the photo

Sofian keskustassa sijaitseva Kulttuuripalatsi, NDK, on Balkanin alueen suurin kongressi- ja kulttuurikeskus. Suuri betoninen rakennus ei ole kaunis, mutta sen laaja puisto suihkulähteineen houkuttelee paikalle paljon ihmisiä joka päivä. Puisto on myös skeittareiden ja temppupyöräilijöiden suosiossa. Kulttuuripalatsi pitää sisällään 16 salia, sekä elokuvateattereita, kahviloita ja näyttelyitä. Monet maailmankuulut musiikkiartistitkin ovat esiintyneet kulttuurikeskuksessa. Rakennus valmistui vuonna 1981, ja vaikka sille olikin selvä kulttuurillinen tilaus, yhdeksi syyksi Kulttuuripalatsin rakentamiselle on sanottu Bulgarian valtion 1300-vuotisen historian juhlistaminen.

Vitosha-vuori, Sofia
vitosha
Photo Credits: Beyonder
Distribution license for the photo

Lähellä Sofian kaupunkia kohoava Vitosha-vuori on loistava luontoretkikohde tasankoineen ja metsikköineen. Kaksihuippuisen jyrkän vuoren ylätasanko on vanhin puistoalue Balkanin niemimaalla. Ylhäällä, parin kilometrin korkeudessa toimii hiihto- ja laskettelukeskus, mutta vuoren juurella lumesta ei ole tietoakaan. Vitoshan ja muiden lähellä olevien juurilla on useita keskiaikaisia luostareita, jonne voi mennä vierailulle tai jopa yöpymään. Raikkaan luonnon lisäksi vuoren rinteillä pääsee nauttimaan myös perinteistä bulgarialaista ruokaa ja viiniä lukuisissa pienissä ravintoloissa. Näkymät korkealta vuoren rinteeltä alas Sofian kaupunkiin ovat upeat.

Vasil Levskin monumentti, Sofia
Vasil Levskin kunniaksi harmaasta graniitista tehty 13 metriä korkea monumentti sijaitsee keskellä Sofiaa. Levski hirtettiin samalla paikalla vuonna 1873. Vain 35-vuotiaana kuollut Levski on Bulgarian historian merkittävin kansallissankari, joka taisteli 1800-luvulla bulgarian vapauttamisen puolesta ottomaanivaltaa vastaan. Vasil Levski oli vallankumouksellinen kapinallinen, ideologi, strategisti ja teoreetikko, jota useissa yhteyksissä kutsutaan myös lempinimellä vapauden apostoli. Suuresti rakastetun marttyyrisankarin kuolemattomaksi lausahduksi muodostui lause: ”Jos minä voitan, kaikki ihmiset voittavat mukanani, mutta jos häviän, häviän vain itse”.

Pyhän Nedelyan kirkko, Sofia
sveta nedelya sofia
Photo Credits: emdees
Distribution license for the photo

Uusbysanttilainen Pyhän Nedelyan kirkko on valtavine kupoleineen on rakennettu nykyiseen asuunsa 1800-luvun puolessa välissä, vaikkakin sen alkuperäinen versio rakennettiin jo keskiajalla. Kommunistikapinallisten pommi-iskussa vuonna 1925 kirkkorakennus vaurioitui pahoin, ja samalla kuoli 123 ihmistä. Kirkon edustalla seisoi aiemmin Leninin kunniaksi pystytetty patsas, mutta se korvattiin myöhemmin pronssisella, 24-metrisellä patsaalla, joka kuvaa kaupungin suojelijaa, Sofiaa. Patsaaseen on kiinnitetty symboleita, jotka merkitsevät viisautta ja kunniaa. Pyhän Nedelyan kirkko on suosittu paikka sunnuntai-iltapäivisin järjestettävillä häätilaisuuksille.

Antiikkimarkkinat, Sofia
Sofian antiikkimarkkinat on loistava paikka tehdä todellisia löytöjä. Kahdessa rivissä olevilla pöydillä kauppiaat myyvät vanhoja musiikkilevyjä, tikareita, venäläisiä sotilaskypäriä, kommunistisen ajan esineitä, vanhoja viuluja, hopeaesineitä, uskonnollisia ikonimaalauksia, kankaita, huopia ja kaikenlaista muuta vanhaa ja erikoista. Hinnat saattavat tuntua aluksi korkeilta, mutta niissä on runsaasti tinkimisen varaa.