Sousse, Tunisia – Parhaat top 10 nähtävyydet
Sousse, Tunisia
Photo Credits: skuds
Distribution license for the photo
Pohjois-Afrikan Tunisiassa sijaitseva satamakaupunki Sousse on maan suosituimpia lomakohteita. Erityisesti keski-eurooppalaiset ovat matkustaneet kaupunkiin lomailemaan jo vuosikymmenien ajan. Noin 240000 asukkaan Sousse on yhdistelmä moderneja länsimaisia rakennuksia ja ikivanhaa arabialaista arkkitehtuuria sekä kulttuuria. Tunisian kolmanneksi suurimmasta kaupungista löytyy yli 3000 vuotta vanhoja rakennelmia, ja Medinan (Vanhakaupunki) kapeilla kujilla voi tuntea historian siipien havinaa nykyajan jäädessä unholaan. Sousse sijaitsee Välimeren rannikolla useiden pitkien ja puhtaiden hiekkarantojen reunustaessa kaupunkia, joten Sousse sopii hienosti myös rantalomakohteeksi.
Tunisiassa ja Soussessa vallitsee vahva islamilainen kulttuuri, vaikkakin naisen asema Tunisiassa on parempi kuin monessa naapurivaltiossa. Soussessa ei juurikaan liiku naisia, jotka ovat peittäneet päänsä hunnulla. Vaikka tunisialaiset ovatkin turisteja kohtaan ystävällisiä, kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkialla liikkuu varkaita ja aggressiiviset ”Hello my friend”-kauppiaat yrittävät myydä vaikka väkisin kaikenmaailman tavaraa ja syötävää. Myös erilaiset huijaukset turisteja kohtaan ovat Soussessa arkipäivää. Tinkiminen basaareissa on lähes pakollista, ja tavaran hinnasta saa tinkimisen jälkeen ainakin puolet pois.
Erilaisia aktiviteetteja kaupungista löytyy pilvin pimein iltahuveista järjestettyihin retkiin lähialueille. Sopiva ajankohta matkustaa Sousseen on kevät tai syksy, sillä kesäaikaan kaupungissa on tukalan kuumaa ja kosteaa. Jo loppukeväällä lämpötila voi päivällä kohota 35 plusasteeseen. Talviaikaan marraskuusta maaliskuuhun Tunisiassa on viileää, lämpötilan jäädessä päivällä usein alle 10-15 plusasteeseen.
Medina, Sousse
Photo Credits: eugenijusr
Distribution license for the photo
Soussen sataman yläpuolelle kohoavalla alueella sijaitsee Soussen Vanhakaupunki, Medina. Muurien ympäröimä alue on mutkikkaista kapeista kujista ja tiheään rakennetuista keskiaikaisista asuintaloista koostuva arabialaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Medinan muurit rakennettiin alunperin vuonna 859 ja niitä korjailtiin ja vahvistettiin seuraavina vuosisatoina. Massiiviset kivijärkäleet muurissa tuovat mieleen antiikin Rooman rakennukset. Aikoinaan rakennetuista kuudesta portista on tänään jäljellä vain kaksi: Bab el Khabli etelässä ja Bab el Gharbi lännessä. Vaikka Medina toimii pääasiassa asuinalueena, alueella on myös julkisia rakennuksia, kuten moskeijoita. Vanhankaupungin kauppakuja luo ensikertalaiselle vaikutelman pelkästä myyntikojuista koostuvasta basaarialueesta, kauppakuja on vain kuitenkin pieni osa Medinasta. Soussen Medina kuuluu maailman kulttuuriperintöluetteloon.
Suuri moskeija, Sousse
Heti Medinan porttien sisäpuolella sijaitsee linnoitusmainen vuonna 851 rakennettu Suuri moskeija. Vaikka moskeijaa on useaan otteeseen korjailtu ja laajennettu myöhemmin, sen alkuperäinen julkisivu ja arkkitehtuurinen ilme on onnistuttu säilyttämään. Moskeijan alkuperäisestä olemuksesta on jäljellä kaksi puolutustornia, joista käsin vartioitiin satamaa. Minareetit lisättiin moskeijaan myöhemmin. Pihamaalta minareetin huipulle vievät ulkoportaat ovat erikoinen piirre minareetissa. Sakaraharjaiset muurit suojaavat suurta sisäpiha-aluetta, jonka kolmella sivustolla seisoo pylväikkö. Moskeijan suurta rukoustilaa laajennettiin 900-luvulla merkittävästi. Soussen merkittävin moskeija on päivittäin avoinna yleisölle, mikä ei ole kovinkaan yleistä Tunisiassa.
Ribat-luostarilinnoitus, Sousse
Photo Credits: ahisgett
Distribution license for the photo
Aglabidit (emiirikunnan dynastia varhaisella keskiajalla) rakensivat Ribatin, näyttävän luostarirakennuksen luultavasti 700-luvun loppupuolella. La Medinan luostarilinnoitus sijaitsee lähellä Suurta moskeijaa. Keskiajalla luostarissa asui uskonnolleen kuuliainen muslimisotureiden yhteisö, ”pyhän sodan” taistelijamunkit. Ribatit olivat islamin uskon levityksen lisäksi omistautuneet suojelemaan maata vihollisilta. Ribatin 27 metriä korkeasta tornista on hyvät näkymät satamaan ja Medinaan. Ribatin neliskulmainen portinvartijan talo toimii ainoana sisäänpääsynä linnoitukseen. Luostariin kuuluu olennaisina osina sisäpiha, munkkien huoneet, pylväskäytävä, varastohuoneet ja hevostallit.
Port el Kantaoui, Sousse
Photo Credits: ahisgett
Distribution license for the photo
Port el Kantaoui on viihtyisä satama-alue, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Soussen keskustasta. Historiallisesti merkittävä satamaa alettiin rakentaa pääasiassa huvittelu- ja rentoutumiskeskukseksi vuonna 1979. Port el Kantouin upeat hiekkarannat ovat suosittuja vaikka alueella on myös viihtyisä Acqua Palace -vesipuisto pitkine vesiliukumäkineen. Satama-alueen rannikolla voi nähdä paljon huviveneitä ja loistojahteja. Port el Kantaouin kylämäiseen miljööseen kuuluu myös kaksi loistavaa 18-reikäistä golfkenttää, kahviloita ja ravintoloita.
Arkeologinen museo, Sousse
Yksi mielenkiintoisimmista museoista Soussessa on Kasbahin alueella Medinan lounaiskulmassa sijaitseva Soussen Arkeologinen museo, jossa on esillä Tunisian toiseksi suurin kokoelma antiikkiesineitä puunilais- ja roomalaisajan sekä varhaisen kristinuskon ajoilta. Museon näyttelytilat ja huoneet ovat rakennettu pihamaalle. Museonäyttely esittelee mytologiaiheisia freskoja, mosaiikkitaiteilijoiden mestariteoksia kuten medaljonkeja ja roomalaisia kylpyaltaita, esineitä ajan laskun toiselta puolen sekä hautaholveja.
Takrouna, Sousse
Vaikka lähes asumaton Takrounan kylä sijaitseekin noin 40 kilometrin päässä Soussesta pohjoiseen, sinne tehdään paljon vierailuja myös Soussesta. Takrouna on 300 metriä korkealle kukkulalle rakennettu ”kivinen kylä”, joka näytteli merkittävää osaa Toisessa maailmansodassa uusi-seelantilaisten kärsiessä raskaan tappion yrittäessään vallata aluetta. Joissain rakennuksissa on yhä edelleen näkyvissä ammusten jättämiä jälkiä. Ylhäältä vuorelta kylästä tai sen yltä on esteetön näkyvyys joka suuntaan kymmenien kilometrien päähän. Varsinkin auringonlaskut ja -nousut kylästä katsottuna ovat upeita. Pieneen lähes autioituneeseen Takrounan kylään kuuluu muutamia asuinrakennuksia ja vaatimaton moskeija. Vaikka alueella asuvien ihmisten ainoa elinkeino on kerjätä rahaa tarinaa vastaan, eivät he siitä pahastu vaikka ei heille antaisikaan mitään. Muutaman kilometrin päässä Takrounasta on pieni Enfidan kylä.
Kamelisafari Saharan aavikoilla, Sousse
Retki kamelikaravaanin mukana yli Saharan hiekkadyynien kuuluu lähes pakollisena aktiviteettina Soussessa vierailevalle turistille. Jos mahdollista, pari kolme tuntia kestävä kameliratsastusretki kannattaa ajoittaa ilta-aikaan, siihen hetkeen kun aurinko laskee taruhohtoisen hiekkaerämaan kätköihin. Soussen laitamien kukkuloilla voi kameliretken aikana tutustua vaikkapa perinteisen kiviuunileivän paistamiseen tai savenvalantaan.
Katakombit, Sousse
Soussen länsipuolella sijaitsevat maanalaiset katakombit ovat risteilevistä kapeista käytävistä ja portaikoista koostuva aavemainen tunneliverkosto, jonne on haudattu tiettävästi viitisentoistatuhatta kristittyä toisen ja neljännen vuosisadan välisellä ajalla. Ruumiit on kääritty liinoihin ja asetettu käytäväsyvennyksiin, asetettu päällekkäin tai suljettu tiilien taakse. Sortumisvaaran vuoksi vain pieni osa maanalaisista katakombeista on avoinna yleisölle.