Tallinna, Viro – Parhaat top 10 nähtävyydet

Tallinna, Viro
Tallinna
Photo Credits: One From RM
Distribution license for the photo



Suomenlahden rannalla ja Viron pohjoisosassa sijaitseva Tallinna (Tallinn) on Viron pääkaupunki. Tallinnan merenpuoleisen rantaviivan pituus on lähes 50 kilometriä. Noin 427000 asukkaan kaupungissa puhutaan vironkielen lisäksi paljon myös suomea, venäjää ja englantia. Ainakin useita kymmeniä tuhansia venäläisiä muutti Tallinnasta pois Viron uudelleenitsenäistymisen seurauksena vuonna 1991. Tallinnan historia ulottuu keskiajalle saakka, ja Vanhankaupungin hyvinsäilyneet rakennukset ja arkkitehtuuri ovat peräisin tältä ajalta. Keskiaikaisen miljöön säilyttänyt Tallinnan Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Tallinna toimi keskiajalla tärkeänä suolakaupankäynnin keskuksena, jonka johdosta se kasvoi ja vaurastui. Toisen maailmansodan lopulla Neuvostoliitto pommi kaupunkia raivoisasti, jonka seurauksena osa kaupungista tuhoutui, mutta rakennukset myöhemmin uudelleenrakennettiin. Vaikka Tallinnassa onkin paljon vanhaa arkkitehtuuria, löytyy kaupungista myös suuria ostoskeskuksia, baareja, ravintoloita ja nykyaikaisia huvittelupaikkoja. Suomenkielellä Tallinnassa pärjää kohtalaisen hyvin. Helsingistä Tallinnaan on vain 84 kilometriä, joten Tallinnassa ilmasto ja lämpötila ovat pitkälti samanlaisia kuin Etelä-Suomessa.

Tallinnan nähtävyydet sijoittuvat melko pienelle alueelle, ja niihin ehtii hyvin tutustua yhden tai kahden päivän aikana.

Tallinnan Vanhakaupunki, Tallinna
tallinn old-town
Photo Credits: soylentgreen23
Distribution license for the photo

Vanhakaupunki sijaitsee Tallinnan ydinkeskustan vieressä. Se on jakaantunut Alakaupunkiin ja Yläkaupunkiin. Vanha kaupunginmuuri ympäröi Alakaupunkia, joka oli luonteenomainen piirre keskiaikaisissa kaupungeissa. Tallinnan Vanhankaupungin alueella on keskiaikaisia kapeita kujia, vuosisatoja vanhoja rakennuksia, kirkkoja, museoita, gallerioita, näköalapaikkoja sekä idyllisiä ravintoloita. Noin kahden tunnin patikkaretken aikana ehtii tutustumaan Vanhaankaupunkiin melko kattavasti.

Nähtävyyksiä alueelta löytyy paljon, näistä tunnetumpia ovat muun muassa Tallinnan raatihuone ja raatihuoneen tori, Pyhän Olavin kirkko (Olevisten kirkko), Toompean linna, Tuomiokirkko ja Aleksanteri Nevskin katedraali. Muita Vanhankaupungin paikkoja ja rakennelmia ovat kaupunginmuuri puolustustorneineen, jykevä tykkitorni Kiek in de Kök, osittain mahtipontisuuden vuoksi rakennettu Suuri rantaportti ja Paksu Margareeta (tykkitorni), Dominikaaniluostari ja sen klausuuri, Nigulisten museo, Pyhän Hengen kirkko, Mustapäiden talo (renessanssirakennus) , Kanutin killan talo ja Neitsyttorni, jossa pidettiin keskiajalla vangittuna prostituoituja.

Tallinnan raatihuone, Tallinna
tallinn town hall
Photo Credits: hanspoldoja
Distribution license for the photo

Keskiajalta peräisin oleva suurelta osin kalkkikivestä rakennettu raatihuone Tallinnassa on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä raatihuoneita. Rakennus toimi keskiajalla hyvin keskeisenä paikkana, jonne Tallinnan raati kokoontui tekemään usein Tallinnan kannalta hyvinkin tärkeitä päätöksiä. Yli 600 vuotta vanhassa raatihuoneessa järjestetään nykyään konsertteja ja juhlavastaanottoja. Kellarikerroksessa sijaitsevissa saleissa järjestetään jatkuvasti erilaisia näyttelyjä. Raatihuoneen tornin tunnettu yksityiskohta on sen viiri, Vanha Toomas.

Raatihuoneen edustan torilla on toiminut jo vuosisatojen ajan markkina-alueena ja ihmisten kokoontumispaikkana. Raatihuoneentori on myös vuosittain järjestettävän juhlan, Vanhankaupungin päivien keskuspaikka. Juhla jäljittelee vanhaa keskiaikaista elämää paraateineen, turnajaisineen ja tanssiesityksineen. Aukio, joka on nykyiseltään nimeltä Raatihuoneentori, toimi kauppapaikkana keskiajalla jo ennen kuin Tallinnan raatihuonetta alettiin rakentaa.

Pyhän Olavin kirkko (Olevisten kirkko), Tallinna
tallinn olav church
Photo Credits: alexkon
Distribution license for the photo

Vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän Olavin kirkko oli keskiajalla Euroopan korkein kirkko. Kirkko on kokonaiskorkeudeltaan nykyään 123 metrin korkuinen. Kolmesti maan tasalle palaneen kirkon huipun korkeuden tarkoituksena oli toimia myös merkkinä merenkulkijoille. Pyhän Olavin kirkko on nimetty norjalaisen pyhimykseksi julistetun kuningas Olav II Haraldssonin mukaan.

Pyhän Olavin kirkon näköalatasanteelta voi nähdä koko Vanhankaupungin. Vanhan tarun mukaan kirkon rakensi muukalainen hinnalla, jota ei pystytty maksamaan. Muukainen lupasi tinkiä hinnasta jos hänen nimensä arvattaisiin. Lopulta joku kuuli muukalaisen vaimon laulavan lapselle kehtolaulua, jossa nimi Olev esiintyi. Kaupunkilaiset huusivat kirkon huipulla ristiä kiinnittävälle Oleville tämän nimeä. Muukalainen tippui alas maahan ja hänen suustaan luikerteli ulos käärme ja hyppäsi pois sammakko. Näin korkean rakennuksen rakentamiseen tarvittiin siis pimeiden voimien apua.

Toompean linna, Tallinna
toompea castle tallinn
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photo

Nykyään Viron parlamentin kokoontumispaikkana toimiva Toompean linna on näyttävä rakennuskompleksi, joka on rakennettu 1200- ja 1300-lukujen aikana. Vanhassakaupungissa, jyrkällä törmällä noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan linnan silmäänpistävä yksityiskohta on sen lounaiskulmassa seisova 48 metriä korkea ja 10-kerroksinen torni, Pitkä Hermanni. Tornin nimi on muotoutunut keskiaikaisen päällikkö Hermannin sankaritekojen mukaan. Pitkän Hermannin huipulla liehuu Viron lippu. Linnan jokaisessa kulmassa on puolustustornit. Linnan keskustassa on sisäpiha, linnaan kuuluvia asuintaloja sekä hallitustorni.

Tuomiokirkko, Tallinna
saint mary of virgin church tallinn
Photo Credits: TimoAndDog
Distribution license for the photo

Toompealla, Vanhassakaupungissa sijaitseva ja 1240-luvulla valmistunut Neitsyt Marian kirkko (tuomiokirkko) on Tallinnan vanhin kirkko. Kivikirkon nykyinen ulkomuoto on kuitenkin muovautunut useiden vuosisatojen aikana. Kirkon nykyinen ulkoasu valmistui suurelta osin 1400-luvun puolivälissä, barokkimainen kirkon torni rakennettiin 1700-luvulla.

Kirkon nykyiseen sisustukseen kuuluvat olennaisina yksityiskohtina useat aatelissukujen vaakunataulut, vanhat hautalaatat, saarnatuoli, kattokruunu ja kivisarkofagit. Kirkko toimii myös hautapaikkana usealle kuuluisalle historian henkilölle, kuten ruotsalaiselle sotapäällikkö Pontus de la Gardielle ja tämän vaimolle, Ruotsin kuningas Juhana III:n tyttärelle Sophia Gyllenhjelmille ja Katariina Suuren suosiota nauttineelle amiraali Samuel Greighille. Tarinan mukaan kirkon edustalle haudattu kartanoherra Otto Johann Thuve piti eläessään riehakkaita juhlia, ja kuolinvuoteellaan toivoi että hänet haudattaisiin kirkon ovelle jotta kirkkovieraat ovella rukoillessaan pelastaisivat hänen syntisen sielunsa.

Aleksanteri Nevskin katedraali, Tallinna
nevski cathedral tallinn
Photo Credits: daneen_vol
Distribution license for the photo

Runsaasti koristeltu ja näyttävä Aleksanteri Nevskin katedraali valmistui vuonna 1900 Toompealle, Vanhaankaupunkiin. Eri tyylejä sekoittava ortodoksikirkko rakennettin ruhtinas Aleksanteri Jaroslavitz Nevskin kunniaksi. Novgorodilaisen ruhtinaan joukot onnistuivat pysäyttämään vuonna 1242 saksalaisjoukkojen tunkeutumisen itään Peipsijärven jäätaistelussa. Hyväkuntoisen katedraalin torneissa pidetään suuria kelloja, joita soitetaan aina ennen jumalanpalvelusta. Suurin kello on korkeudeltaan yli kolme metriä ja painaa 15 tuhatta kiloa. Aleksanteri Nevskin katedraali on Tallinnan suurin kupolikirkko.

Kadriorg, Tallinna
kadriorg
Photo Credits: Anosmia
Distribution license for the photo

Heti Tallinnan keskustan ja sataman itäpuolella sijaitseva Kadriorg on puistomainen kaupunginosa, jossa sijaitsee upeita eri vuosisadoilta peräisin olevia huviloita ja kartanoita, historiallinen puutaloalue sekä barokkityylinen Kadriorgin palatsi. Venäjän tsaari Pietari Suuri alkoi 1700-luvulla rakennuttaa palatsia perheensä kesänviettopaikaksi.

Nykyään rakennuksessa pidetään Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmaa, joka käsittää useita tuhansia maalauksia, veistoksia ja taide-esineitä Venäjältä ja Länsi-Euroopasta. Kadriorgin lähes sadan hehtaarin kokoinen puisto on monen tallinnalaisen suosittu rentoutumis- ja piknik-alue. Nykyään puutarhamaisen puiston suosituimpia paikkoja on Joutsenlampi ja sen ympäristö. Kadriorgin alueella sijaitsee myös vuonna 2006 avattu valtava taidekeskus Kumu, jossa esitellään kansainvälistä nykytaidetta sekä tunnetuimpia virolaisia taideteoksia.

Pirita, Tallinna
pirita tallinn
Photo Credits: rudi-k
Distribution license for the photo

Tallinnan koillisosassa, muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Pirita kehittyi viime vuosisadan aikana suosituksi uimaranta- ja ulkoilukohteeksi. Uimaranta on kahden kilometrin mittainen, ja rannikolla voi myös harrastaa surffaamista. Tallinnalaiset ja myös turistit suunnistavat varsinkin kesäaikaan alueelle uimaan, retkelle rannikkolla, puistomaisiin metsiin ja Piritanjoen idylliseen ympäristöön. Tallinnan yli sadan hehtaarin suuruinen kasvitieteellinen puutarha levittäytyy kummallekin puolelle Piritanjokea, ja puutarha pitää sisällään yli 8000 eri kasvilajia.

Kasvitieteellisessa puutarhassa järjestetään usean kerran vuodessa vaihteluvia näyttelyitä, joissa monissa esitellään hyvinkin eksoottisia kasveja. Piritan alueella kohoaa myös Tallinnan 314 metrinen televisiotorni, jonka 170 metrissä sijaitsevalta näköalatasanteelta näkee hyvällä säällä jopa Suomen rannikolle saakka. Tornissa on myös ravintola, josta on myös upea näkymä ympäristöön. Piritassa sijaitseva Pyhän Birgitin luostarin maalaukselliset rauniot ovat myös suosittu nähtävyys. 1400-luvulla rakennetun luostarin alueella levittäytyvällä puistomaisella alueella järjestetään ulkoilmakonsertteja ja markkinoita.

Piritan laulukenttä ja sen laululava ovat toimineet merkittävä paikkana Viron historiassa: vuonna 1988 paikalla järjestettiin suuria mielenosoituksia ja yhteislauluja, joilla vaadittiin Viron vapauttamista neuvostovallan otteesta. Laululava on tunnettu myös sen omaperäisestä kaarenmuotoisesta kattorakennelmastaan.

Rocca al Mare, Tallinna
rocca al mare
Photo Credits: priittammets
Distribution license for the photo

Rocca al Maren alue sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Tallinnan satamasta länteen Koplinlahden lounaisrannikon hiekkakivitörmällä. Kaunis alue on nykyään koko perheen viihde- ja vapaa-aikakeskus, josta löytyy idyllinen Viron ulkomuseo, Tallinnan eläintarha ja Rocca al Maren Tivoli. Viron ulkomuseon alueella voi tutustua eri aikakausien tuuli- ja vesimyllyihin, maalaistaloihin, puukirkkoon, kouluun ja idylliseen kylämiljööseen. Alueella on myös lasten museo. Tallinnan eläintarha on perustettu vuonna 1939, ja käsittää nykyään yli 5000 eläintä ja 350 eläinlajia. Eläimet on jaettu arktisten alueiden, lauhkean vyöhykkeen, tropiikin- ja muiden eksoottisten eläinten kategorioihin. Eläintarhassa on myös erityisesti lapsille tarkoitettu lasten eläintarha, jossa on pieniä vaarattomia eläimiä kuten kaneja ja hamstereita. Rocca al Maren Tivoli on Viron suurin huvipuisto, jossa on 18 erilaista laitetta ja paljon erilaisia kojuja, joissa lapset voivat kokeilla onneaan ja taitojaan. Tivolin pääteltassa järjestetään päivittäin erilaisia esityksiä.

Viron historiallinen museo, Tallinna
Viron historiallinen museo on yksi merkittävimpiä museoita Tallinnan noin 30 museon joukossa. Museo sijaitsee Suurkillan talossa Vanhassakaupungissa ja esittelee Viron historiaa 1700-luvun lopulle saakka. Kokoelmat käsittävät yli 281 000 esinettä ja ne on jaettu kategorioihin arkeologia, etnografia, valokuvat ja negatiivit, lasi- ja posliiniesineet, kulttuurihistoria, taide, huonekalut, numismatiikka, aseet, erilaiset julkaisut ja tekstiilit.