Vilna, Liettua – Parhaat top 10 nähtävyydet

Vilna, Liettua
Vilna
Photo Credits: UnorthodoxY
Distribution license for the photo



Liettuan pääkaupunki Vilna (Vilnius) on asukasmäärältään Helsingin kokoinen kaupunki, jonka noin 544000 asukkaasta reilu puolet on liettualaisia ja loput pääasiassa puolalaisia, venäläisiä tai valkovenäläisiä. Nerijoki jakaa Vilnan kahteen osaan, vanhaan ja uuteen. Vilnan kaupunki on tiettävästi perustettu vuonna 1323 ja se kuului varhaishistoriansa aikana pitkään Venäjään, tämän jälkeen vuosina 1918-1945 Puolaan ja taas sen jälkeen Neuvostoliittoon, kunnes viimein Latvian itsenäistyttyä vuonna 1991 siitä tuli virallisesti liettualainen kaupunki.

Pitkän historiansa ansiosta Vilna sopii erikoisesti kulttuurista, vanhoista rakennuksista ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle matkailijalle. Kaupunki on erityisen ylpeä vanhastakaupungistaan, jossa sijaitsee useita kauniita rakennuksia ja historiallisia monumentteja. Vilnassa ja Liettuassa kaikki on yleensä edullista. Vain 24 kilometrin päässä Euroopan keskipisteestä sijaitsevan kaupungin keskimääräinen lämpötila talviaikaan on muutama astetta pakkasta ja kesällä parikymmentä astetta lämmintä. Kaunis ja siisti Vilna muistuttaa melko paljon Tallinnaa, kaupungissa on modernia arkkitehtuuria, ostoskeskuksia, trendikkäitä ravintoloitakin, mutta myös paljon vanhoja rappeutuneita rakennuksia.

Vilnan vanhakaupunki ja Pyhän Annan kirkko, Vilna
vilnius old town
Photo Credits: mteson
Distribution license for the photo

Pinta-alaltaan noin 360 hehtaarin suuruinen Vilnan vanhakaupunki on suuri alue, jossa on vieriviereen rakennettuja ikivanhoja gotiikan, renessanssin, klassismin ja barokin tyyliin rakennettuja kauniita rakennuksia, kujia ja monumentteja. Vanhankaupungin yksi merkittävimmistä rakennuksista on 1500-luvulla perustettu Vilnan yliopisto, jonka keskiaikaiset salit, käytävät ja sisäpihat tekevät rakennusmuodostelmasta kauniin ja kunnioitusta herättävän monumentin. Toinen, 1400-luvulla nykyisen asunsa saanut Vilnan vanhankaupungin merkittävä rakennus on Pyhän Annan kirkko. Alkuperäinen puinen kirkko rakennettiin jo 1300-luvulla, mutta uudistettin vuosisata myöhemmin. Kirkko sai uusgoottilaisen kellotorninsa vuonna 1873. Perimätiedon mukaan keisari Napoleonkin viehättyi kirkosta niin paljon, että olisi halunnut viedä kirkon paloissa Ranskaan ja pystyttää sen uudelleen siellä. Vanhankaupungin alueella on pelkästään kirkkoja useita kappaleita.

Vilnan katedraali, Vilna
vilnius cathedral
Photo Credits: cstom
Distribution license for the photo

Kreikkalaista temppeliä muistuttava suuri valkoinen katedraalikirkko sijaitsee paikalla, johon Vilnan kaupunki 700 vuotta sitten perustettiin ja josta kaupunki alkoi leviämään. Keskiajalla paikalla myös palvottiin ukkosenjumalaa. Lopulliseen muotoonsa vuonna 1801 valmistunut katedraali on yksi Vilnan tärkeimmistä symboleista ja edustaa uusklassista tyyliä. Katedraali on alunperin jo 1400-luvulta, mutta sitä on kunnostettu aikojen saatossa renessanssin, uusklassismin ja barokin tyylein. Kirkkorakennus ei ole toiminut kirkkona kuin vasta parikymmentä vuotta. Neuvostoaikana rakennus toimi varastona ja urheilutilana. Katedraalin sisääntulon luona on korkea pylväsrivistö ja itse kirkkorakennuksen vierellä kohoaa korkea tapulitornirakennus.

Gediminasin torni, Vilna
gediminas tower vilnius
Photo Credits: lostajy
Distribution license for the photo

Vilnan katedraalin taustalla kohoavalla kukkulalla sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Gediminasin linna, tai oikeammin sen rauniot, sillä suuri osa linnarakennuksesta on tuhoutunut tai luhistunut. Rakennelman pääpaikka on sen torni, jossa järjestetään erilaisia Liettuan historiaan liittyviä näyttelyitä. Kukkulalta ja tornista avautuu hieno näkymä kaupunkiin.

Aamunkoiton portti, Vilna
dawn gate vilnius
Photo Credits: soylentgreen23
Distribution license for the photo

Näyttävien barokkirakennusten reunustamalla kauniilla Ausros vartu -kadulla sijaitsee Vilnan ainoa jäljellä oleva portti, johon kuuluu myös kappeli. Keskiajalla kaupunkia suojasi linnoitusjärjestelmän muuri, johon kuului yhdeksän porttia kappeleineen. Aamunkoiton portin kappeli on yksi merkittävimpiä pyhiinvaelluskohteita Euroopassa, sillä kappelissa säilytetään ihmeitä tekevää Neitsyt Marian ikonia.

Pietari-Paavalin kirkko, Vilna
Sts Peter & Paul's Cathedral vilnius
Photo Credits: Beny Shlevich
Distribution license for the photo

Vilnan lukuisista kirkoista merkittävimpiä on arkkitehtuurisesti loistelias barokkityylinen Pietarin ja Paavalin kirkko, jossa säilytetään kahta tuhatta stuccopatsasta eli ihmistä esittävää veistostyötä. Kirkko valmistui vuonna 1676 ja se voi näyttää ulkoapäin melko vaatimattomalta, mutta kirkon loistokkuuden huomaa kun kirkkoon astuu sisään.

Trakain linna, Vilna
trakai castle
Photo Credits: Lee Fenner
Distribution license for the photo

Noin 25 kilometrin päässä Vilnasta länteen sijaitsee pikkukaupunki nimeltä Trakai. Muutaman tuhannen asukkaan kaupungin tai kylän liepeillä on paljon järviä ja vanhoja keskiaikaisia jäänteitä. Alueen merkittävin nähtävyys on Trakain linna, joka on perustettu tiettävästi jo 1300-luvulla. Linna sijaitsee Galve-järven saarella, jonne pääsee pitkää kävelysiltaa pitkin. Linnaan kuuluu useita erillisiä rakennuksia, muun muassa torneja. Vanhan tarinan mukaan linnan rakennuttanut ruhtinas Vytautas Suuri heitteli järveen vihollisen päitä, josta järvi on saanut nimensäkin (galva = pää).

Kolmen ristin kukkula, Vilna
three crosses vilnius
Photo Credits: Juliusz
Distribution license for the photo

Kolmen ristin kukkula on liettualaisille erittäin tärkeä symbolinen paikka. Ristit pystytettiin alkujaan kukkulalle jo 1600-luvulla paikalla tapettujen fransiskaanimunkkien kunniaksi. Stalinin ja neyvostovallan aikana ristit kaadettiin ja vietiin pois. Uudet ristit pystytettiin samalle paikalle vuonna 1989, kun Liettua pyrki itsenäistymään ja irrottautumaan Neuvostoliiton vallasta. Niistä tuli tällöin heti itsenäisyyden symboli. Kolmen ristin kukkulalta on hieno näköala yli Vilnan vanhankaupungin.

Vilnan TV-torni, Vilna
TV tower vilnius
Photo Credits: sfu.marcin
Distribution license for the photo

Toinen itsenäisyyden symboli Vilnassa on sen kokonaisuudessaan 326 metriä korkea TV-torni Länsi-Vilnassa. Näköalatasanne sijaitsee 165 metrissä. Liettuan itsenäiseksi julistautumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena neuvostoliittolaisjoukot tekivät hyökkäyksen TV-torniin ja tappoivat 14 ihmistä.

KGB:n vankilamuseo, Vilna
Vilnan lukuisista museoista tunnetuimmat lienevät kansallismuseo ja KGB:n vankilamuseo. Vuonna 1992 museoksi muutettu kolkko rakennus on virallisesti kansanmurhan uhrien museo. Rakennuksen tyrmissä menetti henkensä yli tuhat vankia kidutuksen jälkeen. Viimeisin vanki kuoli tässä Neuvostoliiton tiedustelupalvelun entisessä pääpaikassa vuonna 1965. Museo sijaitsee aivan Vilnan ydinkeskustassa Gedimino-kadulla.