Wien, Itävalta – Parhaat top 10 nähtävyydet
Wien, Itävalta
Photo Credits: kramdk
Distribution license for the photo
Itävallan koillisosassa sijaitseva Itävallan pääkaupunki Wien (Vienna) on erityisesti kulttuurikaupunki, jonka tärkeimmät nähtävyydet ovat usein vain kävelymatkan päässä toisistaan. Wienissä on lukuisia palatseja, näyttäviä kirkkorakennuksia ja yli sata museota. Euroopan toiseksi pisin joki, Tonava, virtaa kaupungin läpi. Noin 1,8 miljoonan asukkaan Wien toimi aikoinaan Euroopan keskuskaupunkina ja tältä ajalta säilyneet vanhat rakennukset, kadut ja muu arkkitehtuuri huokuu keskiaikaista tunnelmaa. Historiallinen Wien on siisti ja avoin kaupunki, josta löytyy kaiken historiallisuuden vastapainoksi myös moderneja tavaratalorakennuksia ja trendikkäitä klubeja. Vilkas yöelämä jatkuu aina aamuun saakka keskustan lukuisissa ravintoloissa ja varsinkin iltaelämään keskittyneessä ”Bermudan kolmiossa”.
Wienin kaupunki syntyi noin 1000-luvulla, jolloin se oli Unkarin ja Itävallan välinen rajakaupunki ja tärkeä kauppapaikka. 1200-luvulla Wien sai täydet kaupunkioikeudet ja siitä kasvoi yksi tärkeimmistä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kauppakaupungeista. Lauhkea keskieurooppalaisen ilmaston Wienissä keskilämpötila on kymmenen plusastetta. Keskikesällä kesäkuusta syyskuuhun on lämpimintä, mutta myös sateisinta. Paras aika matkustaa lomalle Wieniin on syksy tai kevät, jolloin on yleensä aurinkoista ja mukavan lämmintä.
Stephansdom ja Vanhakaupunki, Wien
Photo Credits: Manjeet Bawa
Distribution license for the photo
Pyhän Tapanin tuomiokirkko, Stephansdom, on keskiajalla rakennettu goottilaistyylinen näyttävä katedraali, joka sijaitsee keskellä Vanhaakaupunkia. Oikeastaan kirkkorakennusta on rakennettu jo kahdeksan vuosisadan ajan, eikä se vieläkään ole aivan valmis. Stephansdom kärsi pahoja vaurioita toisessa maailmansodassa ja sen suuri kello putosi alas tornista. Kello valettiin uudelleen ja kirkkorakennus kunnostettiin kuitenkin myöhemmin. Kirkkoon pääsee vierailemaan ja sen 137 metriin kohoavasta tornista avautuu huikea näköala yli Wienin. Kirkon katakombeihin pääsee myös vierailemaan. Wienin Vanhakaupunki on sokkeloinen ja kapeista kujista muodostuva alue, jolla sijaitsee paljon lähinnä keskiajan barokin ja jugendin tyylilajien mukaan rakennettuja rakennuksia. Alueella on monta kymmentä kirkkoa, joista suurin osa kuuluu katolisille munkkijärjestöille.
Schönnbrunnin linna, Wien
Photo Credits: Ivan C
Distribution license for the photo
Suuri keisarillinen kesäpalatsi Schönbrunn sijaitsee Vanhankaupungin lähistöllä. Linna on rakennettu Keisarinna Maria Teresian toimesta 1740-luvulla ja rakennus toimi myös hänen kotinaan tuolloin. Linnassa on kaikkiaan 1441 huonetta, joista kuitenkin yleisöllä on pääsy vain 45 huoneeseen. Linnassa on vieraillut useita kuuluisia historian henkilöitä kuten esimerkiksi Ranskan keisari Napoleon. Schönnbrunnin linnassa säilytetään maailman arvokkainta hevosvaunukokoelmaa. Linnan pihamaalla toimii edelleen maailman vanhin eläinpuisto ja pihamaan loistelias puutarha kauniine istutuksineen sopii hienosti vaikkapa piknik-retken miljööksi linnassa vierailun jälkeen.
Wienin raatihuone, Wien
Photo Credits: nonanet
Distribution license for the photo
Wienin 1. kaupunginosassa, Innere Stadtissa (joka on Vanhankaupungin aluetta), sijaitsee vuonna 1883 valmistunut näyttävä Wienin raatihuone. Kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittanut Friedrich von Schmidt rakennutti raatihuoneen uusgoottilaiseen tyyliin. Raatihuoneen torni yltää 104 metrin korkeuteen ja rakennuksen kattokin 98 metriin. Massiivisen rakennuksen leveys on 127 metriä ja pituus 152 metriä. Kesäisin raatihuoneen aukiolla järjestetään myyjäisiä ja näytöksiä ja se on Wienin juhlaviikkojen pääpaikka.
Wienin taidehistoriallinen museo, Wien
Photo Credits: Cebete
Distribution license for the photo
Vuonna 1891 juhlavasti avattu Wienin taidehistoriallinen museo esittelee Habsburg-suvun loisteliaan taidekokoelman italialaiseen renessanssityyliin rakennetussa monumentaalisessa rakennuksessa. Habsburg-suku on yksi merkittävimmistä historiallisista hallitsijasuvuista Euroopassa. Museon pääkokoelmat käsittävät maalauksia, asekokoelmia ja muotokuvia, jotka liittyvät Habsburg-sukuun. Suuri osa taideteoksista on peräisin 1400-1800 väliseltä ajanjaksolta, vaikkakin kokoelmat käsittävät paljon myös vanhempiakin taideaarteita muinaisaikaisesta Egyptistä, Kreikasta ja Rooman antiikinajoilta keskiajan taiteeseen saakka, jossa näkyvässä roolissa ovat renessanssin ja barokkiajan taideteokset. Museossa järjestetään myös paljon teemoitettuja näyttelyjä ja esityksiä.
Hofburg-palatsikompleksi, Wien
Photo Credits: Ivan C
Distribution license for the photo
Habsburg-suvun asuinpaikkana vuosisatojen ajan toiminut Hofburg on useiden palatsien yhteensulautuma, jonka eri osat edustavat useita eri arkkitehtoorisia tyylisuuntia keskiajalta 1900-luvulle. Alkuperäinen ja moneen kertaan uusittu ja monikertaisesti laajennettu palatsi rakennettiin paikalle 1200-luvulla. Fredrik III:n 1400-luvulla rakennuttama goottilainen linnankappeli on nykyisen Hofburgin vanhin säilynyt rakennuksen osa. Keisari Ferdinand I:n 1500-luvulla renessanssityyliin rakennuttama palatsi Schweitzerhof on nykyinen palatsikompleksin ydin. Hofburgin palatsirakennusten tiloissa toimii nykyään liittopresidentin virka-asunto sekä kanslia ja lukuisia museoita.
Karlskirche, Wien
Photo Credits: jmenard48
Distribution license for the photo
Karlskirche eli Kaarlenkirkko on yksi Euroopan näyttävimpiä barokkikirkkoja ja suosittu nähtävyys Wienissä. Karlskirche sijaitsee Karlsplatzilla, melko lähellä Vanhaakaupunkia. Kirkko on rakennettu pyhän Carlo Borromeon kunniaksi, jota pidettiin 1700-luvulla suojeluspyhimyksenä kaupunkia vaivannutta ruttoepidemiaa vastaan. Karlskirche valmistui vuonna 1737. Kirkon rakentamisessa on sekoitettu taitavasti eri tyylilajeja: julkisivu sekoittaa antiikkia ja barokkia, kolmionmuotoinen pääty näyttää kreikkalaiselta temppeliltä, sisäänkäynnin kumminkin puolin on roomalaistyyliä jäljittelevät suuret koristepylväät, kirkon kupoli on tehty barokkityyliin ja kaksi barokkityylistä kellotornia kohoaa julkisivun kumminkin puolin. Sisällä kirkossa säilytetään juhlavia freskomaalauksia ja ylös kirkkokupoliin voi mennä ihailemaan näköalaa kaupungin yli.
Espanjalainen ratsastuskoulu, Wien
Photo Credits: rp72
Distribution license for the photo
Wienin kuuluisa espanjalainen ratsastuskoulu on maailman vanhin vielä toimiva perinteistä kouluratsastusta opettava ratsastuskoulu. Ratsastuskoulu on perustettu jo vuonna 1572 ja sen nimi tulee siitä, että hevoset olivat alkujaan kotoisin Espanjasta. Wienin espanjalainen ratsastuskoulu on vaativa koulu joka kestää kymmenen vuotta ja johon valitaan vain lahjakkaita kilparatsastuksesta kiinnostuneita oppilaita. Lopulta nämä taitavat ratsastajat voivat osallistua erilaisiin suosittuihin ratsastusnäytöksiin ja esittää taitojaan. Maaimankuulut näytökset ovat niin suosittuja että lipun näytökseen voi joutua varaamaan yli puoli vuottakin etukäteen.
Belvedere-linna-alue, Wien
Photo Credits: Jess & Peter
Distribution license for the photo
Belvedereksi kutsutaan kahdesta linnasta ja niiden pihamaista, puutarhoista ja muusta alueesta koostuvaa aluetta. Linnat ovat rakennuttu barokkityyliin ja 1700-luvun alkupuoliskolla rakennettuille linnoille on annettu nimet Ala-Belvedere ja Ylä-Belvedere. Ala-Belvedere on kuuluisa eritoten hienoista freskoistaan ja linna rakennettiin alun perin kuninkaaliseksi kesäasuinpaikaksi. Ylä-Belvedere rakennettiin pian toisen linnarakennuksen jälkeen ja se päättää alueen laajan puutarha-alueen. Linna on sisältä juhalavasti koristeltu ja siinä on muun muassa marmorisali, jossa vuonna 1955 kirjoitettiin Itävallan itsenäistymissopimus. Linnakompleksin nimesi Belvedereksi perijätär Maria Teresia, joka osti rakennukset alueineen 1750-luvulla.
Prater-huvipuisto, Wien
Photo Credits: Cebete
Distribution license for the photo
Leopoldstadt-kaupunginosassa sijaitseva Prater-huvipuisto on kuuluisa varsinkin sen vanhan maailmanpyöränsä ansiosta. Maailmanpyörä on valmistunut vuonna 1897 ja siinä on kuvattu Orson Wellesin Kolmas mies -nimisen elokuvan tärkeä kohtaus. Suuren maailmanpyörän lisäksi huvipuistossa on paljon muita laitteita ja esimerkiksi planetaario.
Zentralfriedhof-hautausmaa, Wien
Photo Credits: Robert Scarth
Distribution license for the photo
Itävallan suurin hautausmaa sijaitsee Wienissä ja se perustettiin vuonna 1874. Todella suurella hautausmaalla on noin 2,5 miljoonaa hautaa, ja sinne on haudattu monia legendoja ja taiteilijoita. Esimerkiksi säveltäjistä Straussin, Beethovenin, Brahmsin ja Schubertin hauta löytyy tämän keskushautausmaan keskialueelta. Myös moni tunnettu kirjailija, arkkitehti ja poliitikko on haudattu tänne.